Nedjelja, 14 travnja, 2024

DODIK: Srpska zarobljena u BiH od koje nema nikakve koristi

Must Read

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska zarobljena u BiH od koje nema nikakve koristi, navodeći kao primjer tranše Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) čije dobijanje koči Federacija BiH (FBiH).

“Sama činjenica da smo odavno ispunili sve uvjete za tranše MMF-a govori da smo sposobni voditi politku, za razliku od FBiH koja nije usvojila proračun i to sada predstavlja razlog MMF-u da ne realizira tranše koje je ranije trebao”, rekao je Dodik novinarima u Brčkom, gdje je nazočio proslavi Dana Republike.

On je naglasio da to moraju shvatiti svi iz međunarodne zajednice, koji, kako kaže, ne mogu uvijek ignorirati činjenicu da Republika Srpska ostvari i izvrši sve što je dogovoreno s MMF-om, a drugi to ne uradi, čime i Srpskoj uskrate benefite.

“Onda neki veleposlanici koji se politički angažiraju pokazuju prstom kako stvari ne funkcioniraju. Pa, naravno, da ne funkcioniraju kada nam namjerno blokiraju sredstva. Kao na primjer, kada je Republika Srpska bila obvezna Haagu isporučiti, prema njihovom mišljenju, odgovorne za ratne zločine, što je bio uvjet za povlačenja međunarodnih sredstava, nama ta sredstva nisu puštali, a FBiH jesu”, rekao je Dodik.

Komentirajući ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je Srpska imala povećanje proračuna i da u ovu godinu ulazi sa stabilnim financijama.

“Čak smo i sredstva koja smo dobili od klirinškog duga ostavili sa strane da bi nešto izgradili. Želimo graditi objekte kulture. U Banja Luci želimo napraviti novu zgradu za Narodno pozorište Republike Srpske i neke druge institucije”, rekao je Dodik.

On je kazao da će Srpska surađivati s Vladom Srbije kako bi realizirala brojne projekte.

“Pomoći ćemo i nekoliko općina u FBiH, a bit će sigurno i još ulaganja u Brčko distrikt. Radimo svoj posao, a FBiH ne želimo smetati da i oni realiziraju svoje projekte, ali nama s njihove strane uporno dolaze podmetanja”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je prije nekoliko godina osnovna teza bila da je Srpska bankrotirala, ali da se danas o tome ne govori, jer je Republika Srpska uspjela konsolidirati se na bazi vlastitih izvora i održati fiskalnu i financijsku stabilnost.

Povodom navoda medija da bi donedavni pomoćnik zamjenika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Yee trebao biti imenovan za novog veleposlanika SAD u BiH, Dodik je rekao da misli da je to podvala FBiH.

“Oni bi voljeli da vide njega kao veleposlanika. Volio bih i ja, jer bih se onda manje susretao s njim. Sve to govori o tome koliko je Amerika postala neozbiljna kada postavlja čovjeka za veleposlanika koji nema dobrodošlicu u BiH”, rekao je Dodik./Srna

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -