Published On: Sat, Jan 3rd, 2015

DODIK: Srpska sama odlučuje o ulasku u EU, ne predsjedništvo BIH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je zajednička izjava Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje potrebnih reformi u okviru procesa pristupanja EU zlouporaba Predsjedništva, jer ono nema te nadležnosti, javlja Srna.

Dodik je naglasio da za Republiku Srpsku ta izjava nije obvezujuća. “Mi ćemo biti dio konsenzusa, ali nećemo biti dio podrške Predsjedništvu”, naveo je Dodik.

“Njih su pozvali iz Europe da nešto naprave. Nisam vidio sve u cjelini, ali iz medija vidim da ima neprihvatljivih stavova, prekoračenja ovlasti samog Predsjedništva, jer se ono bavilo nadležnostima drugih razina vlasti. Oni tim nadležnostima mogu baviti samo ako su ti drugi nivoi njih zamolili ili ovlastili da to urade, a nitko ih nije ovlastio “, rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

On je istakao da Predsjedništvo ne može izlaziti iz svojih kompetencija.

“Netko je smislio ovdje kako bi trebalo da se okupi politička struktura i dovede se do krivnje za neuspjeh. Ono što smo mi prepoznali kod europske inicijative jeste da su se omekšala neka pravila, pa umjesto da prije aplikacije riješimo pitanje` Sejdić-Finci` rečeno je: vi aplicirajte, a obećajte da ćete riješiti “, rekao je predsjednik Srpskog.

On smatra da će ono što je Predsjedništvo napisalo ugroziti provedbu ove inicijative, jer je napisano mnogo toga što Europa nije tražila, ali su tražili neki politički faktori u BiH i tu će biti problem.

Dodik je naveo da neće biti problem prihvatiti stvari kao što su mehanizam koordinacije, `Sejdić-Finci`, te neke ekonomske mjere. “Međutim, da se BiH pokazuje kao mjesto koje treba da odlučuje o ekonomiji izvan kompetencija zajedničkih institucija nije prihvatljivo”, rekao je Dodik.

Dodao je da bilo kakav stav parlamenta BiH za vlast Republike Srpske ne može biti obvezujući za ono što je u nadležnosti Republike Srpske. “To je naše pravo i nemamo namjeru da nikome damo pravo da odlučuje u naše ime”, rekao je Dodik.

On je naveo da je SNSD svim političkim strankama uputio prijedlog izjave koja okuplja ono što je ranije dato kroz izjavu SNSD-a, DNS-a i SP koju su uručili visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini u Sarajevu.

“Ta izjava uvažava i sve ono što smo ranije rekli u Bruxellesu vezano za` Sejdić-Finci`. Tada je sve bilo dogovoreno, ali nije implementirano “, rekao je Dodik.

Što se tiče formiranja vlasti na razini BiH, Dodik kaže da SNSD nikad nije išao drage volje u Sarajevo već isključivo da zastupa interese Republike Srpske.

“Ta vlast se sastavlja, te je teško napraviti konsenzus. Zajedničke institucije ne mogu biti kompaktne oko programa onih koji će ih činiti – SDS ima jedan program, HDZ drugi, SDA i DF neki prikriveni program. Ne mislim da treba gubiti energiju da se bavim tim pitanjima, jer na kraju krajeva BiH od ukupnih pitanja koje rješavaju državna tijela ima tek 12 ili 13 posto nadležnosti “, rekao je Dodik.

Predsjedništvo BiH je 31. prosinca utvrdilo i usuglasilo Prijedlog teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje potrebnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU.

Prijedlogom teksta zajedničke izjave prihvaćaju se zaključci Vijeća za vanjske poslove EU, a izjava je proslijeđena čelnicima parlamentarnih političkih partija u BiH.