Published On: Ned, sij 6th, 2013

DODIK: Srbe s Kosova treba naseliti u RS, mi ćemo im ponuditi lokalitete za novi život

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da se zalaže za podjelu Kosova na dvije države za dva naroda, i da bi organiziranje konferencije po uzoru na Dejton radi rješavanja pitanja Kosova bilo pogubno po interese Srbije, jer bi to otvorilo mogućnost raznim mešetarima otvoriti pitanje i Sandžaka i Vojvodine
“Inzistiranje na podjeli Kosova na dvije države za dva naroda, za što se ja zalažem, posljednja je linija obrane srpskog nacinalnih interesa”, rekao je u intervjuu u prazničnom dvobroju “Blica” Dodik, prenosi RTRS.
On je, međutim, dodao da je primarni princip RS pratiti Srbiju u onome što odluči.
“Kakva god pozicija Srbije o Kosovu bila, mi ćemo tu poziciju podržati s prvenstvenim razlogom onemogućiti priznanje Kosova u BiH. S druge strane, opet kao čovjek u jednom dijelu srpske naroda koji je dobio legitimitet, kome Kosovo nije ništa manje važno, vrlo je teško oteti se dojmu da ne komentirate to pitanje “, rekao je predsjednik RS.
Objašnjavajući kakvu podjelu predlaže on je rekao da sjever Kosova, nekoliko općina gdje je većina srpskih naroda, trebalo teritorijalno inkorporirati u Srbiju, s jasnom porukom da Srbima sa juga koji žele otići sa Kosova Srbija treba jamčiti i određene lokalitete i da im pomogne u stvaranju novih kućanstava. Čak smo i mi spremni da budemo dio tog procesa, napomenuo je Dodik, dodajući da oni koji žele ostati na Kosovu treba i dalje imati zaštitu Srbije kao države.
– Mislim da se mi konačno trebamo razgraničiti s Albancima, da s njima ne možemo graditi suživot. Srbi na Kosovu ne mogu trenutno naći ni posao, a mi im možemo ponuditi neko zemljište i pomoći da naprave imanja.
Predsjednik RS smatra da će Kosovo za par mjeseci ili godinu-dvije dana, “s ovakvom politikom implementacije briselske politike postati de facto neovisno”.
“Još samo formalno ostaje da ne kažu Beogradu da prizna Kosovo kao državu. Samo to će ostati, a sve ostalo će biti država”, rekao je Dodik koji smatra da će EU na kraju Srbiji postaviti uvjet priznavanja Kosova, da bi je primili u Uniju .
“Mislim da je ova priča oko Srbije i Europe davanje ničega. Dali su kandidatski status bez datuma pregovora. Što to znači? Ništa. Ozbiljna stvar su pregovori o pristupanju”, kosnatovao je on, ocijenivši da “Europa neće Srbiju dok se ne nađe trajno rješenje za Kosovo “.
(DEPO / BLIN / em)