Subota, 15 lipnja, 2024

DODIK: Sjever Kosova je realnost, BiH ne postoji

Must Read

„Sjever Kosova je realnost i Beograd treba tražiti da ono ostane u Srbiji, a ostatak Kosova prihvatiti kao državu uz uvjet očuvanja nacionalnih spomenika”, rekao je Dodik.

On je uvjeren u izvrsne odnose Republike Srpske sa Srbijom, prenose u srijedu beogradski elektronični mediji dijelove njegova intervjua.

Govoreći o vraćanju Hrvata i Bošnjaka u Republiku Srpsku, Dodik je kazao da ne zna tačno koliko je to ljudi, ali da je 99 posto imovine koja im je pripadala vraćeno Bošnjacima i Hrvatima.

“Pod imovinom podrazumijevam i stanove koji su do 1990. bili u društvenom vlasništvu i koji su korisnicima vraćeni kao da je njihova imovina”, kazao je Dodik, prenijela je Hina.

On smatra da različit odnos prema zločinima i žrtvama i dalje udaljavaju Banju Luku i Sarajevo.

“Riječ je o dvostrukim standardima koje mi ne prihvaćamo. U Srebrenici se dogodio zločin i Republika Srpska nikada ne smije zaboraviti Potočare, ali niko ne smije zaboraviti Bratunac i druge žrtve”, smatra Dodik.

Upozorio je na nastojanja da se ukine Republika Srpska, “dok nismo odgovorili sličnom tezom da treba ukinuti Bosnu i Hercegovinu, pa su se te stvari malo stišale. Sada niko nikoga ne ukida, ali očigledno da Bosna pokazuje svoju nesposobnost da živi”.

Štaviše, Dodik je ustvrdio da Bosne i Hercegovine “objektivno nema”, te predviđa da će ključno pitanje biti kako se mirno razići.

“Ovdje su se kroz promidžbu duha Daytona zaista razvili duhovi, kod Srba da se možemo odvojiti, kod Bošnjaka da mogu centralizirati Bosnu, kod Hrvata da mogu da imaju svoj poseban entitet. Te sukobljene političke ideje ili pokreti danas su potpuno legalizirani”, tvrdi predsjednik Republike Srpske.

Na upit najavljuje li on time referendum o odvajanju, izjavio je kako nije politički pustolov.

“Znamo šta radimo. Načelno nismo protiv Bosne i Hercegovine, ali one koja je napisana i nacrtana u Daytonu. Protiv druge jesmo”, zaključio je Dodik.

FENA/đk

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -