Published On: Fri, Apr 26th, 2019

Dodik se sastao sa papom Franjom: Važno sačuvati mir i stabilnost

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas s papom Franjom u Vatikanu. Nakon sastanka je izjavio kako je zadovoljan sastankom.

Dodik je rekao za RTRS da je zadovoljan sastanak s papom Franjom. Naglasio je da je potrebno nastaviti suradnju institucija Republike Srpske i BiH s Katoličkom crkvom.

 

– Razgovarali smo o važnim pitanjima u Europi i svijetu. Zaključili smo da je veoma važno da se sačuvaju stabilnost i mir. Zajednički smo izrazili žaljenje zbog događaja na Novom Zelandu i Šri Lanki – rekao je Dodik.

On je naglasio da su razgovarali i o podršci Republike Srpske Katoličkoj gimnaziji u Banjaluci, kao i obnovi katoličke crkve na Petrićevcu, koja je u završnoj fazi.

 

– Potrebna je suradnja sa svim vjerskim zajednicama, jer je to način kako možemo ići dalje – izjavio je Dodik.

Istakao je da je papi prenio pozdrave patrijarha srpskog Irineja.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da je papa čestitao Vaskrs vjerujućem narodu u Republici Srpskoj i BiH.

Sastanak je trajao 45 minuta, iako je običaj da sastanci s poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta, doznaje RTRS.

Dodik je razgovarao i s državnim tajnikom Svete stolice, kardinalom Pietrom Parolinom.

 

Pred sastanak Dodika i pape u središtu Rima postrojena je i papinska garda koja je dočekala srpskog člana i predsjedatelja Predsjedništva BiH.