Published On: Fri, Apr 26th, 2019
#3rd | By Desk

SDP blokira izbor Zore Dujmović jer je zabrinut kako će vlast u HNŽ funkcionirati

Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije danas je na konferenciji za novinare pokušao objasniti kako oni nisu krivi za blokadu procesa uspostave vlasti, ali nisu u tome bili baš uspješni. Upravo SDP u suradnji sa SDA ne dopušta okončanje formiranja zakonodavne vlasti u HNŽ-u jer obje stranke žele na poziciju zamjenika predsjedavajuće županijske Skupštine postaviti kadar SDP-a, odnosno, Vesnu Saradžić.

Upravo je Saradžić jučer pokušala krivnju prebaciti na HDZ BiH, ali pojašnjenja koja je dala su u najmanju ruku upitna, piše Pogled.ba.

– Izborom gospođe Dujmović HDZ bi u rukovodstvu imao dva člana i apsolutnu dominaciju u rukovođenju Skupštine, što bi bilo pogubno za funkcioniranje vlasti – rekla je jučer Saradžić.

Nije jasno odakle u SDP-u tolika briga za funkcioniranje vlasti u ovoj županiji kada su oni najavili da će iduće četiri godine biti dio oporbe.

– HDZ bi onda u svakom momentu mogao neki zakon proglasiti vitalnim nacionalnim interesom i tu bi bio kraj što se tiče demokratskog rada Skupštine. SDP neće sudjelovati u nečem ovakvom i nama nije cilj doći do fotelju, to su ciljevi HDZ-a – izjavila je Saradžić koja dolazi iz oporbene stranke koja pokušava zauzeti mjesta koja pripadaju vladajućim.

Glumeći naivnost svojstvenu Crvenkapici zastupnici SDP-a pokušavaju sa sebe skinuti odgovornost koju nose zbog blokada u procesu uspostave vlasti u HNŽ-u. Ipak, maske su pale tijekom procesa pregovora o novoj vlasti i jasno se pokazalo kako SDA i SDP imaju nacionalnu koaliciju u ovoj županiji, a koju pokušavaju sakriti od javnosti iz samo njima poznatih razloga.

U SDP-u nisu bili zabrinuti za položaj Srba u ovoj županiji sve dok su mogli birati predstavnike toga naroda iz svojih redova. Kada su se stvari promijenile i kada se otvorila mogućnost da predstavnik Srba bude ih neke druge stranke, a ne SDP-a, Saradžić, Žuljević i ostali počeli su govoriti o pravima ovoga naroda u HNŽ-u.

Iz HDZ-a BiH su prije nekoliko dana poručili kako SDP nema ekskluzivno pravo na izbor Srba u HNŽ-u, te kako će ovaj put vladajuće pozicije pripasti onima koji su u vlasti, a ne i onima koji su u oporbi. I oko toga stava neće biti kompromisa.