Subota, 25 svibnja, 2024

Dodik: SDA je napravila “grešku kada je ušla u opstrukcije

Must Read

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik smatra da je Stranka demokratske akcije (SDA) napravila “grešku kada je ušla u opstrukcije, jer je drugih pet političkih stranaka bilo veoma odlučno da na pitanju proračuna BiH pravi konsenzus i kompromis”.

Iznio je stav da su se u SDA očigledno “prekombinirali i donijeli katastrofalnu političku odluku da ne glasaju za proračun”.

“Da li su oni sami sada izašli iz vlasti ili ih je neko izbacio, to je potpuno tehničko pitanje”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Prijedoru.

“Kada su odlučili tako, sami su sebe diskvalificirali, jer bez obzira koliko BiH bila složena, neupravljiva i neodrživa, veoma je važno za tu zemlju da ima proračun. Ako nema stranaka koje su partneri u vlasti da izglasaju proračun, za šta bi to onda glasali?”, pita se Dodik.

Ponovio je da ni njegova stranka ili Srpska demokratska stranka (SDS) ne traže da predlože četvrtog ministra za Vijeće ministara BiH, već da jedan Bošnjak koji će doći umjesto SDA bude teritorijalno iz RS-a.

“U Ustavu piše da četiri od deset ministarskih mjesta u Vijeću ministara BiH mora biti s teritorije RS-a. Svaki legitimitet novog Vijeća ministara počiva na poštovanju te ustavne odredbe”, pojasnio je predsjednik SNSD-a.

Ta stranka je danas u Prijedoru održala sjednicu proširenog Općinskog odbora stranke koji je dao podršku stranačkom kandidatu Dragi Tadiću za načelnika te lokalne zajednice na listopadskim lokalnim izborima.

Iako su u koaliciji na nivou entiteta, lokalni SNDS i Demokratski narodni savez (DNS) nisu se dogovorili o zajedničkom kandidatu, već će biti u trci jedni protiv drugih.(Dnevnik.ba/F)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -