Petak, 19 travnja, 2024

Dodik: Sastanak u Bruxellesu ‘nepripremljen’

Must Read

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodika nazočit će sutrašnjem sastanku u Bruxellesu dužnosnika i lidera stranaka u BiH s predstavnicima Europske unije, ali smatra da je taj sastanak „nepripremljen i više je manifestacionog karaktera“.

Ne vjerujem i da je moguć bilo kakav dogovor o mehanizmu koordinacije na europskom putu BiH, jer nije ni bilo o tome razgovora u dosadašnjem razdoblju, već se radi o načelnim razgovorima.

„Mehanizam koordinacije mora da održava ustavnu strukturu nadležnosti organa i u tom pogledu za ono što je nadležan entitet on mora da bude i uključen“, kazao je Dodik u izjavi novinarima i ponovio da se moraju znati koje su to nadležnosti BiH, a koje entiteta, jer se bez njih ne mogu donijeti bilo kakve odluke.

Međutim, navodi, ne zna koje stavove će predlagati drugi sugovornici sutrašnjih razgovora.

„Ono što su od Europe po pravilu do sada bila ponuđena rješenja su trebala promijeniti unutrašnje uređenje BiH. To više nije moguće“, kategoričan je Dodik.

Nije želio da govori o tome ko će sve iz FBiH nazočiti sutrašnjim razgovorima, u svjetlu najnovijih promjena u vladajućoj koaliciji, navodeći da su to „federalni problemi“.

Ponovio je stav da RS razmatra i druge mogućnosti ukoliko ne dođe do dogovora BiH s Međunarodnim monetarnim fondom o novom stand-by aranžmanu.

„Aranžman s MMF-om iziskuje određena strukturalna prilagođavanja i on je u mnogim elementima u prošlosti bio politički motiviran, uz traženje određenih, čak, i vanustavnih realizacija iz tih aranžmana“, tvrdi entitetski predsjednik.

On je optužio FBiH da je odgovorna jer je izostao taj aranžman u ranijem razdoblju, jer taj entitet nije bio ispunio određene uvjete, a RS je nedostajuća sredstva rješavala emisijama obveznica uz veće kamate.

„Kada RS prije osam ili 10 godina nije ispunjavala uvjete, MMF je stand-by aranžman realizirao u FBiH. A sada kada FBiH ne može da ispuni uvjete, aranžman se ne realizuje u RS. I to je nekorektno“, kazao je Dodik i naveo i da se stoga traže alternative i vjeruje da RS neće biti „zatečena“ ukoliko ne dođe do dogovora s MMF-om, jer to ne zavisi od RS-a, već, kaže od FBiH gdje je „složena situacija“.

On je podsjetio da RS u naredne tri godine čeka povećan nivo anuiteta za povrat kredita, uzetih, kako navodi, do 1992., a manje rate su od kredita poslije 1996., ali stižu i rate za plaćanje kredita iz ranijeg aranžmana s MMF-om.

„RS će na ovo reagirati i vidjet ćemo da li kreditnim aranžmanima ili emisijom obveznica“, dodao je entitetski predsjednik.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -