Published On: Uto, stu 22nd, 2016

DODIK S LAJČAKOM: Republika Srpska strateški opredijeljena za europski put

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je počašćen posjetom Miroslava Lajčaka, šefa slovačke diplomacije. Dodik je izjavio da su razgovarali o budućnosti Srpske i BiH na putu ka Europskoj uniji.
Kazao je da nakon usvajanja Mehanizma koordinacije ostaje veoma jasna procedura.
“Upoznao sam Lajčaka sa situacijom u BiH i Republici Srpskoj koja je strateški opredijeljena ka putu u europske integracije. Veoma je važno poštivanje prava koje je mehanizam koordinacije omogućio”, rekao je Dodik.
Dodik je upoznao Lajčaka s rezultatima održanih lokalnih izbora.
“Izbori su pokazali da nema podjela u Republici Srpskoj, ali da ima različitih političkih opcija. Stanje u Srpskoj je stabilno i veoma je važno prestati s opstrukcijama prema europskoj agendi”, rekao je Dodik.
Lajčak je kazo da je tijekom boravka u BiH razgovarao s 11 političara i tri predstavnika međunarodne zajednice.
“Mislim da je sastanak s predsjednikom Dodikom do sada bio najvažniji. Veoma je važna koordinacija svih razina vlasti u BiH i da se uspostavi mehanizam s jasnom podjelom nadležnosti”, rekao je Lajčak.
On je izrazio zadovoljstvo vidljivim napretkom BiH na europskom putu što će se, kako je naglasio, pokazati već ove godine popunjavanjem upitnika Europske komisije”, naglasio je Lajčak.
Odgovarajući na pitanja novinara, Dodik je rekao da je Srpska opredijeljena da obveze koje je preuzela izvrši.
Lajčak je rekao da je upitnik Europske komisije jedna vrsta “rendgena”.
“Vrijeme popunjavanja upitnika je jedan od indikatora koliko je BiH spremna i aktivna u tom procesu”, dodao je Lajčak, prenosi RTRS./HMS/