Published On: Čet, sij 3rd, 2013

Dodik: RS neće dati suglasnost da BiH prizna neovisnost Kosova

Republika Srpska će pratiti politiku Beograda kada je riječ o Kosovu i neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina prizna neovisno Kosovo i ta politika će i dalje ostati prisutna, ponovio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.
On je na prijeme za novinare u povodu 9. siječnja, Dana RS-a, iznio stavove o stanju tog entiteta u prošloj i očekivanjima u ovoj godini, navodeći da je „trenutno drugačija situacija nego 2006. godine, kada je RS bila na margini svih procesa, ne samo u BiH, već i u regiji i bilo gdje“.
RS je, kaže, izložena ekonomskim izazovima koji uzrokuju socijalne probleme te se pokušava odgovoriti na, kako je ustvrdio, utjecaje svjetske ekonomske krize.
Rekao je i da je RS društvo „velike socijalne opterećenosti, prouzrokovane, prije svega posljednjim ratom i njegovim posljedicama, a kasnije i s neuspješnom, kriminalnom privatizacijom koja je devastirala gospodarski sektor“.
– Imamo zbog toga stagnaciju gospodarstva i imamo mnogo ljudi čiji su poslovi neizvjesni, priznao je on.
Ova godina, kaže, nosi dosta izazova, napominjući da bi po RS „bila opasna neka vrsta političke destabilizacije“.
Tvrdi i da je politika tog entiteta bila „zaustavljanje neustavnih prijenosa nadležnosti“ s RS-a na razinu BiH, dok danas, kada je to učinjeno, moraju se pokušati vratiti „otete nadležnosti RS-a, što neće biti lako, ali neće odustati od toga“.
Za medije je rekao da želi da se stvori okvir u kome će profesionalnost medija biti podignuta na višu razinu, ali da i oni, osim sloboda, moraju imati i odgovornost.
On je danas priredio i prijeme za sportaše i studente; predstavnike Saveza nacionalnih manjina; kulturnih i znanstvenih radnika i predstavnika izdavača iz RS-a.
Entitetski predsjednik je nagradio deset najboljih sportaša RS-a sa po 1.000 KM, a iz proračuna predsjednika RS-a bit će osigurano 10.000 KM za odlazak predstavnika iz tog bh. entiteta na svjetski sajam obrazovanja u Londonu.
Tijekom prijema predstavnika Saveza nacionalnih manjina, ukazao je na njihov doprinos razvoju RS i naglasio opredijeljenost entiteta da osigura ravnopravnost svih njenih građana, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost.
Predstavnicima kulturnih i naučnih radnika i predstavnicima izdavača zahvalio je na velikom entuzijazmu u obavljanju poslova, dodajući da će organi i institucije entiteta nastaviti da, u skladu s mogućnostima, osiguraju uvjete za funkcioniranje kulturnih i znanstvenih institucija.
ABCportal.info/F