Published On: Čet, sij 3rd, 2013

Kako mesari uvjetuju svoje zastupnike: Lijanović obvezao člana stranke da njegovom sinu plati 100.000 maraka

Odvjetnik Sadik Hota, koji je zastupao SDPBiH u dobivenoj presudi protiv zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Mire Jurić, nakon što je ovaj slučaj u bh. javnosti digao dosta prašine, izjavio je za “Dnevni avaz” da su stranke poput SDA i NSRzB za svoje članove napravile daleko rigoroznije ugovore, koje više liče na kazne.
Hota navodi da je kao odvjetnik imao priliku vidjeti ugovor, kojeg mu je prije dvije godine pokazao jedan visoki dužnosnik SDA. Taj dužnosnik, navodi Hota, tada je namjeravao napustiti svoju stranku.
-U ugovoru, kojeg je bio sklopio sa SDA, stoji da mora platiti iznos od oko 200.000 KM ako napusti stranku, bez da je obrazloženo zašto. Da je realizirano, bila bi to svojevrsna kazna. Svaki sud bi presudio u korist te stranke, te zbog toga taj dužnosnik do danas nije napustio SDA – kaže Hota.
Ovaj sarajevski odvjetnik otkrio je da će uskoro pred sudom biti proveden postupak u slučaj tužbe NSRzB protiv jednog bivšeg člana, koji je nedavno napustio stranku Lijanovića.
-U njihovom ugovoru bukvalno stoji da se taj izabrani kandidat NSRzB u Srednjobosanskoj županiji obavezuje da će sinu predsjednika te stranke (Mladen Ivanković Lijanović op.a), koji je student, platiti navodni zajam od 100.000 KM. Dakle student je navodno pozajmio ovako veliki iznos toj osobi?! Ti ljudi vjerojatno nisu ni znali što potpisuju – čudi se Hota.
Govoreći o slučaju presude protiv Jurić, koja SDP-u mora platiti iznos od 190.588 KM i 11.560 KM troškova sudskog postupka, Hota je ocijenio da se radi o najnormalnijem obligacionom ugovoru, kojeg je Jurić svjesno potpisala i pristupila njegovom zaključenju.
Hota cijeni da je za razliku od ugovora, koje su sa svojim članovima sklopile SDA i NSRzB, ovaj SDP-ov najkorektniji.
Lijanović obvezao člana stranke da njegovom sinu plati 100.000 maraka
– U ugovoru je jasno precizirano da je Jurić, ukoliko za vrijeme trajanja mandata postane samostalna zastupnica, dužna SDP-u izvršiti povrat uloženih sredstava u izbornu kampanju u skladu s Izbornim, te Zakonom o financiranju političkih stranaka BiH. Sudski vještak financijske struke obračunao je ta sredstva kako za Skupštinu KS, tako i za Doma naroda Parlamenta FBiH, gdje je Jurić delegat – kazao je Hota.
On je naveo da su komentari dužnosnika drugih stranaka u vezi slučaja “Mira Jurić” zlonamjerni i paušalni, jer nitko od njih nije ni pročitao presudu.
Nijednom odredbom ugovora, istakao je ovaj odvjetnik, Jurić nije bilo uskraćeno pravo, da bude član druge stranke, ali je, kako tvvrdi sama pristala na to da, ukoliko se to dogodi, da namiri svu materijalnu i nematerijalnu šteti stranci.
Hota navodi da su pred Sarajevski sudom već održana ročišta u slučajevima Drage Jurića, te Ramize Zabaković, koji su SDP kao vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad napustili u vrijeme trajanja mandata. Istakao da se trenutno priprema tužba i protiv Hanke Vajzović, koja je, slično kao Jurić, napustila SDP  u mandatu zastupnice u Skupštini KS, te delegata u Domu naroda PFBiH.