Published On: Sub, srp 28th, 2012

DODIK: Prošlo je vrijeme kad su nam Amerikanci mogli držati predavanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je neprimjereno da američka Ambasada u BiH bilo kome drži lekcije o pitanju unutarnje politike, te naglasio da BiH institucionalno sve više tone i da je ne može spasiti ni deklaracija Ambasade SAD.

“Prošlo je vrijeme kada nam je američka Ambasada mogla držati predavanje. Oni pokušavaju da zadrže pravo da se miješaju u unutarnje stvari u BiH”, rekao je Dodik u Rogoljima kod Gradiške.

On je istakao da je u svojoj ranijoj izjavi da je Republika Srpska država, a BiH njezin okov, a za koju je američka Ambasada priopćila da je “kontraproduktivna i u suprotnosti s Ustavom i Daytonskim sporazumom”, govorio o situaciji u BiH, te da ni u jednoj riječi nije spomenuo SAD.

Predsjednik Srpske  upitao je zašto je Veleposlanstvo SAD prije godinu dana podržala visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da se obori odluka Centralne izborne komisije o izborima u Federaciji BiH, a koja sada stvara probleme.

“Ubijeđen sam da ovo nije stav službene američke politike, već pojedinaca iz Veleposlanstva”, rekao je Dodik.

Američka Ambasada u BiH priopćila  je jučer da su izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u kojima Srpska naziva državom, a BiH državnom zajednicom, “kontraproduktivne iu suprotnosti s Ustavom i Daytonskim sporazumom”.

Reagirajući na Dodikovu izjavu da je Srpska država, Inzko je rekao da Ustav BiH apsolutno jasno navodi da Srpska nije država, nego subjekt koji je dio suverene države BiH, i da su “suprotne tvrdnje koje iznose visoki javni dužnosnici pravno neutemeljene, činjenično netočne i destabilišuće “.

Predsjednik Dodik izjavio je da je Republika Srpska država i da je BiH okov za Srpsku. “Na Balkanu imaju dvije srpske države. Osim Srbije, to sigurno jeste i Republika Srpske, i po definiciji iz Dejtona i po definiciji iz Montevidea, gdje su utvrđeni Međunarodna kriteriji za formiranje država i gdje je rečeno da tri kriterija moraju postojati – teritorija, narod i funkcionalna vlast “, rekao je Dodik.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare