Published On: Sub, stu 7th, 2020

Dodik: “Prije će Inzko otići odavde nego što će meni zabraniti ulazak u EU”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će predložiti da Narodna skupština Republike Srpske razmotri izvještaj o radu OHR-a i visokog predstavnika u BiH, u skladu sa Aneksom 10 Daytonskog sporazuma.

Dodik je izjavio da će predložiti da visoki predstavnik Valentin Inzko “dođe i čuje ljude, jer je to njegova obaveza”.

– U Aneksu 10 piše da će visoki predstavnik podnositi izvještaje Savjetu bezbjednosti i nekim drugim, te potpisnicama Aneksa, a potpisnica Aneksa je i Republika Srpska. Da nije bilo tog potpisa nikad ne bi bio visoki predstavnik – rekao je Dodik novinarima u Srpcu.

Komentirajući najavu Veleposlanstva Rusije u BiH da će na sljedećoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) postaviti pitanje opravdanosti daljeg angažmana OHR-a u BiH, Dodik je upitao ko može da vidi opravdanje u svemu tome, prenosi Srna.

– U čemu je njegova uloga. Visoki predstavnici su najveći kršioci Daytonskog sporazuma. OHR je uspostavljen Aneksom 10 koji je potpisala Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, Federacija BiH i neka Alijina BiH koju su samo uvukli u sporazum zato što su ranije priznali BiH, pa SAD nisu htjele da priznaju da su pogriješile – napomenuo je Dodik.

Reagirajući na Inzkov “apel srpskom članu Predsjedništva BiH da promijeni naziv Studentskog doma na Palama i ukloni počasnu tablu s imenom Radovana Karadžića ili da se u suprotnom suoči sa zabranom putovanja u zemlje EU”, Dodik je rekao da će prije Inzko otići odavde nego što će njemu zabraniti ulazak u EU.

Dodik je napomenuo da Inzka više nitko ozbiljno ne shvaća, te da je pitanje vrijedi li i komentirati njegove stavove.