Published On: Sub, stu 7th, 2020

Biden povećava prednost u Pennsylvaniji, Trump tvrdi da izbori nisu gotovi

Joe Biden je preuzeo vodstvo od Donalda Trumpa u Pennsylvaniji, a vodi i u Georgiji, Nevadi i Arizoni. Iz Trumpova tima poručuju kako izbori još nisu gotovi. Biden ima 253 elektorska glasa, Trump 213, a za ulazak u Bijelu kuću potrebno ih je osvojiti 270.

Biden je pozvao na smirenost i strpljenje dok se nastavlja brojanje glasova. CNN je izvijestio da je Trump u razgovorima sa saveznicima tijekom proteklih nekoliko dana rekao da nema namjeru priznati poraz, čak i ako mu se zatvori put prema drugom mandatu.

Stanje u presudnim državama

 Pennsylvanija – Biden vodi za 27.130 glasova i ima 49,6%, a Trump 49,2%. Prebrojano je 96% glasova. Pobjeda u toj državi donijela bi Bidenu 20 elektorskih glasova, čime bi prešao čarobnu granicu od 270 elektora.

• Georgija (16 elektorskih glasova) – Biden i Trump do 23 sata bili su izjednačeni (49,4%), a potom je Biden povećao prednost za 4.395 glasova i ima 49,4%, a Trump 49,3%. U toj saveznoj državi prebrojeno je 99% glasova, a na zahtjev republikanaca, Georgija će ponovno morati prebrojavati glasove.

 Arizona (11 elektorskih glasova) – Biden ima 49,6%, a Trump 48,6%. Nakon prebrojanih 95% glasova, razlika se nešto smanjila i iznosi 29.861.

• Nevada (šest elektorskih glasova) – Biden vodi s oko 49,8% u odnosu na Trumpa koji ima 48,0% i u prednosti je s 22.657 glasova. Prebrojano je 93% glasova.

• Sjeverna Karolina (15 elektorskih glasova) – Trump vodi sa 76.737 glasova, 50% u odnosu na Bidenovih 48,6%. Prebrojano je 98% glasova.

Sudac Vrhovnog suda Samuel Alito naložio je odborima u Pennsylvaniji da odvoje glasačke listiće pristigle nakon dana izbora i rekao da će se, ako se broje glasački listići, brojati odvojeno.

Donald Trump objavio je twitt u kojem poručuje da “Joe Biden ne bi trebao nepravedno tražiti ured predsjednika države te da pravni postupci počinju”.

Republikanci traže od donatora barem 60 milijuna dolara za financiranje sudskih tužbi predsjednika Donalda Trumpa u vezi američkih predsjedničkih izbora, kazala su za Reuters dva izvora. Trumpova kampanja podnijela je tužbe u nekoliko saveznih država nakon izbora, na kojima zbog dugotrajnog brojanja glasačkih listića još nije proglašen pobjednik. Viši savjetnik Trumpove kampanje David Bossie odabran je da vodi postizborne sudske postupke, rekao je jedan izvor upoznat sa strategijom Trumpove kampanje.

Keisha Lance Bottoms, gradonačelnica Atlante, najvećeg grada u Georgiji, kazala je za CNN kako vjeruje da će se Georgija dati potporu Joeu Bidenu. “Već neko vrijeme znam da je Georgija u trendu plave boje”, rekla je. Na pitanje o mogućnosti ponovnog brojanja glasova, Bottoms je izrazila povjerenje u Bidenove šanse.

Prema procjeni Katie Hobbs, državne tajnice u Arizoni, preostalo je 250.000 do 270.000 glasačkih listića za brojanje. U razgovoru za CNN rekla je da se 137.000 glasačkih listića nalazilo u okrugu Maricopa i da će se nakon objavljivanja dodatnih rezultata večeras taj broj spustiti ispod 100.000 glasačkih listića.

Državni tajnik savezne države Georgije Brad Raffensperger rekao je da je predsjednička utrka “i dalje preblizu za pozivanje” konferencije za novinare danas. “Naš fokus je da osiguramo da se svaki zakoniti glas broji i točno bilježi”, rekao je. Gabriel Sterling, zadužen za provedbu glasačkog sustava u Georgiji izjavio je da je broj preostalih glasova otprilike isti kao i jutros te da nema mnogo promjena.

Republikanci tvrde da je na predsjedniku da javnosti pruži detalje o tvrdnjama o postojanju prijevara u nekoliko presudnih država koje su Joea Bidena dovele u vodstvo.

– Mislim da bi predsjednik trebao raspravu predati svojim odvjetnicima, rekao je senator Roy Blunt, čiji odbor nadgleda izbore./Hina/HRT/HMS/