Published On: Pon, lis 26th, 2015

DODIK ODGOVORIO OPORBI: Pristajem na prijevremene izbore, ali na svim razinama u BiH!

Pristajem raspisati prijevremene izbore, ali na svim razinama vlasti, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, odgovarajući na ahtjev oporbenog Saveza za promijene da podnese ostavku i raspiše prijevremene izbore.

On je dodao da su zahtjevi Saveza za promjene jednaki zahtjevu lidera SDA Bakira Izetbegovića da RS odustane od referenduma.

– Legitimno je pravo oporbe da traže ostavku i izbore, a moje je ustavno pravo da im kažem da ja nisam adresa za takve zahtjeve. Oni ovo rade jer je Izetbegović rekao Bosiću da na svaki način zaustave referendum u RS i ovo su njihovi pokušaji. Oporba i dalje ugrožava ustavni poredak RS i njihovo djelovanje je štetno – ponovio je svoj tav Dodik.

On je dodao da RS nije u krizi, iako lider Saveza za promjene tako tvrde. Dodik smatra da je oporba “kilava” i da nisu spremni za razgovor.

– I dalje želim razgovarati s njima, ali oni to odbijaju. Narodna skupština je odlučila kako je odlučila i to u skladu sa svim demokratskim načelima. U zaključcima, oko kojih Savez za promjene diže toliku galamu, ne piše ni Bosićevo ni Ivanićevo ime. Ponašaju se kao povrijeđene strine. Omalovažili su ustavni položaj Vlade RS, predsjednika RS i NSRS – smatra Dodik.

Dodik dodaje da je to udar na RS, ali ističe da njega nije birala oporba i da on nije dužan njoj odgovarati. Pozivi Saveza za promjene su, kaže Dodik, smiješni i on nema namjeru povlačiti se pred ostrašćenim ljudima.

– Nesposobnost oporbe da djeluje je pretvorena u galamu o prijevremenim izborima. Kao predsjednik SNSD-a pristajem na prijevremene izbore, ali na svim razinama vlasti u BiH. Mislim da nam to ne treba, ali to je jedino moguće – zaključio je Dodik.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare