Published On: Pon, lis 26th, 2015

DABROWSKI: Rusija vreba prilike u BiH, Dejton je mrtav

Analitičar Nathan Dabrowski analizirao je za Fair Observer trenutnu političku situaciju u BiH, istaknuvši da je Dayton mrtav te da Rusija vreba prilike u BiH nastojeći se ponašati kao veliki brat za RS.Na samom početku analize citirao je bivšeg visokog prestavnika u BiH Paddyja Ashdowna koji je svojevremeno izjavio da je Daytonski sporazum bio odličan za zaustavljanje rata, ali vrlo loš za formiranje države. (U nekim krugovima i dalje se propagira teza da je Dayton zaustavio rat, premda ozbiljni analitičari tvrde da je Dayton zaustavio izgledni kraj rata, i slom Miloševićeve politike)
“Najava referenduma u bh. entitetu Republika Srpska mogla bi ugroziti Daytonski mirovni sporazum dvadeset godina nakon potpisivanja. Rusija vreba u BiH i želi razbarušiti perje na granicama EU”, navodi Dabrowski za Fair Observer.

Ističe da istog dana kada je u ukrajinskoj regiji Krim održan referendum o otcjepljenju iz Rusije stigla snažna podrška Republici Srpskoj.

Prema njegovoj analizi BiH je još jedna država gdje Rusija pokušava umanjiti uticaj zapadnih zemalja.

“Zahvaljujući toj suradnji i predsjednik RS Milorad Dodik i Rusi dobijaju što žele. Dvadeseta godišnjica Daytona mogla bi biti i posljednja godišnjica”, upozorava Davrowski.

Napominje da Dodik predstojećim referendumom ubrzava korak u ostvarenju svoje misije – što više olabaviti veze RS-a sa BiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare