Published On: Sub, tra 13th, 2013

Dodik: Nikakvo svojatanje Republike Srpske neće pomoći Izetbegoviću, oni su je davno izgubili

TREBINJE – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović beznačajna politička figura, koji čak nije prvi ni u svojoj partiji.
Na pitanje Srne da prokomentariše Izetbegovićevu jučerašnju izjavu da je Republika Srpska “bazirana na kostima i genocidu počinjenom u Srebrenici”, i da nikada neće biti izvan teritorija BiH, predsjednik Republike Srpske je rekao da Izetbegoviću može samo poručiti da se bavi svojim poslom i da provodi islamsku deklaraciju svog oca na način kako je i planirao učiniti.
“Republika Srpska je stabilna u svom institucionalnom kapaciteteta i ona nije Izetbegovićeva. Republika Srpska pripada nama i volja njenih građana je gdje će živjeti. Nikakvo svojatanje Republike Srpske neće pomoći Izetbegoviću biti zadovoljniji. Oni su davno izgubili Republiku Srpsku i ničim ne upravljaju s njom “, istakao je Dodik.
Dodik je naglasio da “Republika Srpska sebe ne doživljava ništa više od onoga što je Dejton propisao”.
Komentirajući Izetbegovićevu izjavu da je spreman da sam ode u Beograd i “u lice s / predsjednikom Srbije / Tomislavom Nikolićem raspravi neke stvari”, među kojima i tu da “Republika Srpska nije država” i da “neistine koje je Nikolić u više navrata iznosio neće donijeti ništa dobro nikome, pa ni Srbima i Srbiji “, predsjednik Dodik je rekao da to što Izetbegović uzima za pravo komentirati predsjednika jedne suverene države kakva je Srbija govori o njegovoj ubijeđenosti da ima pravo na sve.
Dodik je istakao da je Izetbegović samo jedan od tri člana Predsjedništva i da BiH ne može “progovori sve dok nema stav sva tri člana”.
“Izetbegović to masovno krši i uz to nama poručuje kako treba da budemo smireni, jer, navodno, on nama želi dobro. Njega ne treba ozbiljno shvaćati, niti prihvaćati to što govori, jer to radi iz očaja i svoje povijesne predubijeđenosti da im sve pripada i da je važno da on postoji “, istaknuo je predsjednik Dodik.
Govoreći o jučerašnjim razgovorima europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea s predstavnicima vodećih političkih stranaka u BiH o provođenju odluke “Sejdić-Finci”, Dodik je rekao da je u Federaciji BiH blokada koja ne dozvoljava bilo kakvo kretanje naprijed po tom pitanju.
“Mi smo jasno izašli s prijedlogom za Republiku Srpsku koji podrazumijeva način promjene Ustava za Srpsku”, podsjetio je Dodik, dodavši da se Srpska ne bavi pitanjima Federacije.
Istakavši da angažman europskog komesara doživljava pozitivno, predsjednik Srpske je ponovio da je sav problem u Federaciji koja ne dozvoljava bilo kakvo napredovanje na tom planu, što je još jedan od razloga zašto Srpskoj ima permanentne gubitke.
Dodik je rekao da je odavno prestao pratiti situaciju u Federaciji u kojoj su nekada neriješeni odnosi između hrvatskih i bošnjačkih političkih partija, a nekada između bošnjačkih.
“Ali, to je njihov problem i oni moraju i da ga riješe”, zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
 
(Srna)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare