Published On: Sub, tra 13th, 2013

SELMA SPAHIĆ: Ne želim sudjelovati na festivalu koji otvara Emir Kusturica

Izborom Emira Kusturice za osobu koja će svečano otvoriti ovogodišnji festival Sterijino pozorje jasno ste nam dali do znanja koji je vaš stav. Festival koji ukaže takvu čast Emiru Kusturici ideološki se jasno opredjeljuje, pristaje na nacionalističku retoriku i daje joj  legitimitet – ocijenila je u otvorenom pismu Direkciji ovog festivala bh.. rediteljica Selma Spahić, navodeći da na takvom festivalu ne želi sudjelovati.
– Moja je etička obveza reći da osobno neću doći na ovogodišnje Sterijino pozorje te vas molim da me isključiti iz natjecateljskih kategorija – navela je ona.
Ona pojašnjava da predstava “Grebanje ili Kako se ubila moja baka” sadrži niz citata iz udžbenika za osnovne i srednje škole diljem BiH. Jedan od njih glasi da su narod i država najveća postignuća ljudskoga duha, dok drugi, za nijansu direktniji, kaže da se čovjek spašava samo vjerom i da dobra djela nisu potrebna.
– Šteta je već učinjena. Od kraja rata na ovim prostorima do danas generacije i generacije djece zadojene su nacionalizmom, ograničene mržnjom, isključivošću i nerazumijevanjem za različitost, svjesno i sustavno osiromašene duhom i nenaučene na empatiju prema Drugom. Svjesno i sustavno se za njih ispisuju alternativne historije recentne prošlosti – ističe Spahić u pismu.
Dodaje da prije nego što je počela rad na predstavi, imala je dojam da je ta indoktrinacija perfidnija, da je sakrivena između redova, međutim, ona je eksplicitna, toliko sveprisutna i dominantna da je vulgarna.
Spahić smatra da kada djeca krenu u školu, naučiti ih se da pripadaju jednoj naciji, posebnijoj od svih ostalih (nacionalizam / fašizam) a ukoliko u to ne vjeruju, gorjet će u paklu (religijski strah). Rezultati su se pokazali savršeno učinkovitim.
– Indoktrinacija nam se ruga u lice i zna da u ovakvoj političkoj atmosferi ima neizmjernu moć. Kao umjetnice i umjetnici, kao građanke i građani, imamo etičku dužnost da se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju borimo protiv nacionalističke truleži i retorike – poručila je ona.
Spahić smatra da je na umjetnicima da zauzmu jasan stav i da vladajućim političkim strukturama daju do znanja da neće klimati glavom na pokušaje da se i umjetnost iskoristi kao sredstvo ideološke propagande.
– Za razliku od autora gore spomenutog citata, ja vjerujem da je umjetnost, a ne narod, a ne država, najveće dostignuće ljudskoga duha. Da bismo se njome bavili trebamo hodati ispravljene kičme, svjesni posljedica svojih odluka – zaključila je Spahić u otvorenom pismu.
(Vijesti.ba / Fena)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare