Published On: Mon, Sep 11th, 2017

DODIK: Nema konsenzusa o referendumu o samostalnosti Republike Srpske

SNSD je ostavio pitanje referenduma o statusu RS-a za kasnije, da se ne bi napravilo podijeljeno društvo u RS-u o tom pitanju – ustvrdio je danas predsjednik te stranke Milorad Dodik nakon dvodnevnog savjetovanja predstvanika te stranke u Bijeljini.

Pojašnjava da će ideja o mogućem održavanju referenduma o statusu RS-a u 2018. godini biti razmatrana kasnije, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uvjeti za njegovo održavanje.

-Kao odgovorna politička stranka, cijeneći međunarodne okolnosti i neoosiguran konsenzus u okviru RS-a, jer je nemoguće osigurati konsenzus na bilo kom pitanju sa strankama Saveza za promjene, SNSD smatra da to pitanje treba kasnije razmatrati – naveo je Dodik.

SNSD će, kaže, i u idućoj godini, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uvjeti za održavanje takvog referenduma, pokušati izgraditi konsenzus u RS-u po tom pitanju.

Naveo je da je stranka imala obvezu da se na savjetovanju osvrne i na odluku Sabora, koji je govorio o tome da se krajem ove godine mora razmisliti ili procijeniti uvjeti za moguće održavanje referenduma o statusu Republike Srpske u 2018. godini.

-Nemoguće je izgraditi koncenzus sa SDS-om koji to ne želi, ne želi samostalnost Republike Srpske, PDP ne želi samostalnost Republike Srpske, Čavić ne želi samostalnost RS-a ali su itekako spremni raditi protiv bilo kakve samostalnosti tako što bi napadali ideju koja dolazi s druge strane – ustvrdio je Dodik.

Ponovio je da je programski cilj SNSD-a da se BiH vrati na izvorni Daytonski sporazum te da “BiH kao izvorno daytonska može opstati”./Fena/HMS/