Published On: Mon, Sep 11th, 2017

OHR DA REAGIŠE: Etničko čišćenje vještica iz Srpske

Tradicionalisti tvrde da Noć vještica slavi paganski kult smrti i mališane pod plaštom bezazlene dječije igre maskenbala i kolačića, vodi ka sektaštvu i satanizmu, s ciljem da ih, kako navode, od najranijeg doba naviknu na zlo

Ministarstvo prosvjete Republike Srpske iznenadilo je sve predškolske i školske ustanove dopisom koji su uputili uoči početka školske godine, a u kojem navode kako je zabranjeno organiziranje priredbi i drugih aktivnosti povodom Noći vještica.

Ovaj praznik je u zemljama engleskog govornog područja dio odrastanja već generacijama jer se djeca zabave noseći maske, prepadajući jedni druge i skupljajući slatkiše.

Kako piše Blic, Ministarstvu prosvjete RS.a je ovaj praznik problematičan jer nije propisan Zakonom o praznicima RS, te smatraju da nije u skladu s razvojem slobode, demokracije i tolerancije. Također, navode kako praznik nije “u duhu s tradicijom našeg naroda”.

Ministarstvo je ovu odluku donijelo nakon zahtjeva sedam nevladinih organizacija koje sebe karakteriziraju kao tradicionalističke i posvećene obiteljskom i vjerskom identitetu: Društvo prijatelja manastira Hilandar, Udruženje porodica četiri plus, Kolo srpskih sestara, SNP “Izbor je naš”, Balkanološki istraživački centar, Krajiški kulturni klub “Sveti Sava”, te Baštovnik.

Tradicionalisti tvrde da Noć vještica slavi paganski kult smrti i mališane pod plaštom bezazlene dječije igre maskenbala i kolačića, vodi ka sektaštvu i sotanizmu, s ciljem da ih, kako navode, od najranijeg doba naviknu na zlo, piše Blic.