DODIK: Nećemo biti poslušnici Srbije

MOSTAR – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da tek treba vidjeti kakva je politika novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, te poručio da granica na Drini treba biti linija spajanja.Ističući da je normalno da nazoči inauguraciji novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, Dodik je poručio da se “srpski države, i Republika Srpska i Srbija”, moraju jačati.”To možemo samo povjerenjem ljudi u institucije sustava, a ne uvlačenjem stranaca da mešetare ovdje”, rekao je Dodik, te napomenuo da je “svim narodima u okruženju dozvoljeno da se homogeniziraju, samo je, izgleda, Srbima zabranjeno”.

Dodik je istaknuo da on nema krupnih političkih razlika sa Nikolićem, te da je kao predsjednik Republike Srpske spreman surađivati ​​sa svima.”Nemam (krupnih političkih razlika), ali vidjećemo od tema koje se budu pojavljivale. Granica na Drini treba biti linija koja će nas objedinjavati”, rekao je Dodik za beogradsku “Politiku”.On je naglasio da je Republika Srpske razvila autentičnu politiku, da će sa svima surađivati, ali nije spreman žrtvovati autentične interese za bilo kakvu vrstu podaništva ili poslušništva, “pa ni prema Srbiji”.On je istaknuo da Republika Srpsku veoma uvažava poziciju Srbije i to potkrijepio primjerom kako je Banjaluka reagirala kada je proglašena jednostrana neovisnost Kosova.”Odličan trenutak za Republiku Srpske bio je 2008. godine kada je Kosovo proglasilo neovisnost.

Tada je Srpski imala dobru priliku da uradi po istom principu, ali smo vidjeli da Srbija, obranom svog teritorijalnog integriteta, neće to podržati. Mi moramo biti na strani Srbije “, naglasio je Dodik.On je upozorio da je opasno po srpskim narod da lider LDP-a Čedomir Jovanović dobije legitimitet ministra u Vladi Srbije “s kojim će hodati sutra po regiji i Europi, gdje će klevetati Republiku Srpske i srpskog narod”.”Nemamo nikakvog razloga da sumnjamo u Tadićev budući odnos prema Republici Srpskoj. Sasvim je jasno da će on biti korektan, ali ono što mi ne možemo vidjeti u jednoj vladi Srbije, to je Čeda Jovanović. Ako gospodin Tadić to uradi, to je njegov izbor “, rekao je Dodik. (Vijesti.ba / Srna)

Najveća mi je uvreda kada me u Beogradu pitaju šta ima u Bosni? Nema Bosne!

 

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ponovio je u razgovoru zabeogradsku politiku da se protivi ulasku u vladu Srbije Čedomira Jovanvića zbognjegovih kvalifikacija Republike Srpske kao genocidne tvorevine. Na konstatacijunovinara da je njegova politika bliža Tomislavu Nikoliću nego Borisu Tadiću,Dodik je rekao …

… da se slaže s Nikolićem da u Srebrenici nije bio genocid nego veliki zločin, i nastavio:

– Još ćemo vidjeti politiku Nikolića, ovo je tek početak. Ja sam predsjednikRepublike Srpska i spreman sam da sarađujem sa svima. Kao predsjednikpolitičke opcije koja ima dobre odnose sa DS-om, podržao sam gospodinaTadića. I to nije nauštrb digniteta RS. Svim narodima u okruženju dozvoljeno je dase homogeniziraju, samo je, izgleda, Srbima zabranjeno. Treba da razbijemonapokon tu granicu, kada se kaže “bosanski Srbi”. Nismo mi bosanski Srbi! Jasam Srbin. I to jedan ozbiljan Srbin. Osobno, najveća mi je uvreda kad dođem uBeograd da me pitaju “šta ima u Bosni”. Naučite se da nema Bosne, ovdjepostoji RS “.

Dodik je rekao da će ići na inauguraciju Nikolića jer “moramo ojačati srpskudržave, i RS i Srbiju”.

– Što je normalnije nego da odem? Moramo ojačati srpsku države, i RS i Srbiju, a to možemo samo povjerenjem ljudi u institucije sustava, a ne uvlačenjem stranaca da mešetare ovdje. Sad je uzdignuto na razinu principa da se ja, kao, miješam u stvari u Srbiji. A što se ne branite od ambasadora koji vršljaju i formiraju vlade uSrbiji i svašta rade? Pa, zar to nije miješanje u unutarnje stvari?

(Slobodna Bosna)