Utorak, 18 lipnja, 2024

Dodik na sastanku s Vučićem: Amerikanci ruše Dayton, oni imaju silu i aroganciju! Vučić: Zamolio sam ga da razmisli o referendumu!

Must Read

“Sud i Tužiteljstvo su pod izravnim utjecajem SDA i Bakira Izetbegovića. Mi želimo neovisan sud, bez utjecaja Izetbegovića i američkog veleposlanstva “, izjavio je Milorad Dodik nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je kazao da je dijalog primat o svim pitanjima u BiH sada iu budućnosti za sve Republici Srpskoj te dodao da se u RS uvijek žele konzultirati sa Srbijom o važnim temama.

“Razgovarali smo io onome što je bilo u Srebrenici. Razumijem i shvaćam sve što se dogodilo, kao o organiziranom pokušaju atentata na Aleksandra Vučića od strane bošnjačkog dijela naroda i Bakira Izetbegovića. Trebala se potaknuti masa koja bi to učinila. Policija RS provodi istragu i blizu je tih dokaza. Bošnjaci kada žele prikriti kriminalne radnje oduzmu nadležnosti entitetu i prebace na razinu BiH, kao što je iu slučaju s Naserom Orićem “, rekao je Dodik.

 Dodik na sastanku s Vučićem: Amerikanci ruše Dejton, oni imaju silu i aroganciju

On je rekao da zbog toga Bakir Izetbegović ne može govoriti o svojoj politici pomirenja io ukidanju RS te želji da se napravi BiH po islamskoj deklaraciji njegovog oca Alije Izetbegovića.

“Srebrenica je pokazala da je politiziran događaj, a Vučić koji je pružio ruku pomirenja je žrtva svega toga. Izetbegović je jamčio sigurnost, ali je nije obezbjedio. Očigledno da reis Kavazović nije znao za to pa je pokušao na nevješt način da smiri masu. “

Dodik je naglasio i da ima informacije da je ratni zapovjednik muslimana Srebernice Naser Orić prerušen nazočio komemoraciji u Srebrenici i podstrekivao napad na srpsku premijera.

“Kada čujemo da Izetbegović kaže da je Erdogan njegov predsjednik to bi trebalo biti uredu, a kada u RS kažu da su predstavnici Srbije i njihovi predstavnici to nije uredu.”

Dodik je istakao da je reakcija Majki Srebrenica bila u najboljem smislu, ali njihovo djelovanje ne smije prelaziti u političko djelovanje.

On je rekao da su donijeli odluku o referendumu koji treba da da odgovor naroda što misli o Sudu i Tužiteljstvu.
“Mi nismo uzeli oružje, već olovke. Nije Republika Srpska, ni ja osobno protiv BiH, ali jesam protiv nametnutih rješenja i oduzetih nadležnosti. Poštovao sam autoritet EU i Catherine Ashton, ali kada vidimo kako radi Sud i Tužiteljstvo, moramo učiniti nešto. “

“Imenom i prezimenom, Hasan Pleh, sjedi i određuje što će raditi tužitelji.”

Milorad Dodik je rekao da su Amerikanci poručili da RS ruši Daytonski sporazum, dok predsjednik RS misli da ga rušili upravo Amerikanci. “Oni imaju silu i aroganciju, ali je ugodno iza sebe imati istinu i pravdu što mi imamo.”

Dodik je izjavio da pokušava napraviti normalnu BiH, dok drugi žele napraviti nenormalnu državu. Također je rekao da Sud i Tužiteljstvo u nadležnosti BiH može postojati, ali ne smije biti pristrano i nekonstruktivno.

“Kakvo pozivanje na rat? Mi smo pozvali na demokratsko izjašnjavanje. Republika Srpska nije spremna za jednostranu akciju, ali ni za poniženja. Referendum predstavlja reakciju na izdajničku spiralu opozicije u RS-u Mladena Ivanića i Mladena Bosića. “

Dodik je prisutnima rekao da je RS spremna razgovarati o Sudu i Tužiteljstvu, ali ako će ono biti profesionalno.

“Tada će nestati razlozi za referendum. To je prihvatila Catherine Ashton, ali Bošnjaci to ne žele “, izjavio je između ostalog prvi čovjek SNSD-a.

Vučić: Zamolio sam Dodika da razmisli o referendumu

Premijer Aleksandar Vučić zamolio je predsjednika RS Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o referendumu, ukazujući na širi kontekst tog problema.

“Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci RS. Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku. Zahvalan sam što poštuje to viđenje Srbije za koje mislim da je u ovom trenutku cjelovito sveobuhvatno i ozbiljno “, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s Dodikom.

Dodao je također da je spreman, ukoliko Dodik to bude tražio, “pomognemo u iznošenju dodatnih argumenata koji bi doprinjeli lakšem sagledavanju cjelokupne situacije. Spreman sam da to uradim i ako treba pred poslanicima u RS “.

“Srbija nikada i ni na koji način se nije miješala u unutarnje stvari BiH, kao ni interne političke stvari u RS. Ali sam danas na moju inciijativu, zahvalan Dodiku što je prihvatio ovu vrstu razgovora “, rekao je Vučić primjetivši da bi” Srbija teško postojala bez RS, ai RS ništa manje teško bez Srbije “.

Konačna odluka je, ponovio je, na RS.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -