JOŠ JEDNO RAZOČARENJE Dojava o masovnoj grobnici bugojanskih Hrvata bila lažna, potraga

Bez rezultata je okončana pretraga terena na Rostovu u općini Bugojno jer nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava hrvatske nacionalnosti koje su nestale tijekom proteklog rata u Bugojnu.

Ekshumacijom na Rostovu rukovodilo je Tužiteljstvo BiH, a na temelju iskaza svjedoka koji je tvrdio kako se tijela 19 žrtava nalazi upravo na ovom području.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe (INO) BiH Marko Jurišić kazao je kako je ovo bila jedna od nizu lažnih dojava tzv. svjedoka koji su nazočili navodnom ukapanju tijela.

– U zadnjih 15 godina imali smo oko 30 ekshumacija koje nisu rezultirale pronalaskom tijela nestalih. Apeliram da se prekine s takvom praksom i da se osobe koje daju lažne infomacije proscesuiraju kao opomena svima da ne smiju obmanjivati javnost i time nanositi bol članovima obitelji nestalih – kazao je Jurišić.

Kako je kazao, kod članova obitelji javlja se ogromno razočarenje i bijes i očekuju da se zaštićeni svejdok detaljno ispita i procesuira radi davanja lažnih informacija.

Jurišić je rekao kako je u proteklom ratu na području općine Bugojno nestalo 188 osoba, od kojih je pronađeno i identificirano njih 130.

Prema njegovim riječima, još se traga za 58 osoba, od kojih je 32 hrvatske nacionalnosti, osam osoba bošnjačke i 18 osoba srpske nacionalnosti.