NITKO NE ZNA MOTIV UBOJSTVA AMERIČKIH MARINACA ‘Ne možemo vjerovati, on je bio tako pristojan dečko, čak je ismijavao radikalne muslimane’

Abdulazeez, koliko je poznato, ima dosje u policiji, ali zbog prebrze vožnje pod utjecajem alkohola

Igrao je nogomet sa susjednom djecom u ugodnom američkom predgrađu Chattanooge u Tennesseeju, bio pristojan i bavio se borilačkim sportovima. Kada je poodrastao, studirao je inženjerstvo i na svom blogu ismijavao religiozne muslimane. – Činio se kao tipičan američki dečko – tvrdi jedan njegov susjed.

No, Mohammad Youssuf Abdulazeez (24) identificiran je kao napadač na dva vojna objekta i počinitelj krvoprolića u kojem su ubijena četiri marinca, a ranjeno još troje ljudi.

Prve informacije govorile su o najvjerojatnijem slučaju domaćeg terorizma, no istražitelji još uvijek tragaju za motivom zločina. Poznato je samo da je Abdulazeez, dovezavši se automobilom Mustang s otvorenim krovom u centar za regrutaciju vojnika, počeo nasumično pucati, a potom krenuo u pomorsku vojnu bazu, udaljenu deset kilometara, i tamo ubio četiri marinca prije nego što je sam pokošen policijskim mecima.Abdulazeez je rođen u Kuvajtu, a potom naturaliziran. Još se istražuje je li povezan s nekom od islamističkih radikalnih skupina, a objavljeno je da je na svom blogu, koji su navodno pratile vlasti koje nadgledaju potencijalne napadače, u ponedjeljak napisao da je “život kratak i gorak”, a muslimani ne bi smjeli propustiti priliku da se “podaju Alahu”.

Abdulazeez, koliko je poznato, ima dosje u policiji, ali zbog prebrze vožnje pod utjecajem alkohola. Zaustavljen je ranije ove godine. Jedan njegov kolega rekao je da se na fakultetu isticao u matematici i fizici te da je bio veliki vjernik koji je molio pet puta dnevno i postio tijekom ramazana. U školskom je godišnjaku uz svoju fotografiju napisao: “Moje ime izaziva sigurnosnu uzbunu, a vaše?”