Subota, 25 svibnja, 2024

Dodik: Možemo se ovako mrcvariti godinama, bolje da se mirno raziđemo, Lagumdžija mora otići

Must Read

Dodik_Zlatko_press_1Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik ponovo je iznio tvrdnje da je Bosna i Hercegovina „nesposobna egistirati“, kao i  da Vijeće ministara BiH teško funkcionira i da ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija „mora otići“.

Dodik je na press-konferenciji u Bijeljini ustvrdio da „BiH svakodnevno pokazuje kroničnu nesposobnost da egzistira i da preživi kao zemlja“.

„Više se ne radi o tome  postoji li BiH. Pitanje je samo kako osigurati da se na miran način raziđemo. To je jedino i suštinsko pitanje ako netko hoće to posmatrati racionalno, u suprotnom, možemo se ovako mrcvariti godinama i desetljećima”, tvrdi on.

Ističući da je Ured visokog predstavnika „odavno trebalo zatvoriti“, Dodik je naveo da o „odlasku OHR-a govore i stavovi europskih zemalja koje smatraju da je potrebno završiti s tim“.

“Ovo je mučenje. Činjenica je da smo mi ovdje žrtve nekih centara moći koji pokušavaju dokazati nedokazivo, da se BiH može održati, što je nemoguće. Vijeće ministara BiH teško funkcionira, parlament je nesposoban da odlučuje, ne poštuje se Daytonski sporazum, nema volje da se prihvati njegova realnost i ovaj međunarodni ugovor krši se posljednjih 15 godina na principu navodnog jačanja BiH”, tvrdi Dodik i navodi da BiH nije funkcionalna, „niti to može biti“.

Smatra i da će do prekompozicije vlasti u BiH sigurno doći.

“Do prekompozicije će sigurno doći, jer iz vlasti mora otići Zlatko Lagumdžija”, ustvrdio je Dodik ponovivši da je ministar vanjskih poslova BiH „prekršio Ustav“, te da moraju otići oni koji to učine.

Dodik je u Bijeljini bio u sklopu stranačkih aktivnosti SNSD-a. ( Dnevnik.ba/Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -