Petak, 19 travnja, 2024

DODIK: Konfederacija najbolje rješenje za BiH

Must Read

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi najbolje rješenje za BiH bilo da se formira konfederacija, jer bi svako bio na svome, a opet bi se sačuvao neki okvir.

“Imali bismo dogovorenih nekoliko zajedničkih funkcija, kao što su spoljni poslovi i zajednički prostor, ali bismo imali svako svoje jasne i čvrste nadležnosti, dok bi BiH provodila samo ono što se dogovori”, rekao je Dodik.

On je za beogradski list “Danas” ocijenio da BiH ne može da preživi, jer je “ona paćeničko mjesto za sve”.

“Ukoliko taj prostor u bilo kom geopolitičkom smislu može da opstane, onda može da opstane samo kao konfederacija. Ili čak i kao unija dobrovoljno udruženih država na njenom prostoru, od kojih je jedna Republika Srpska”, istakao je Dodik.

Naglašavajući da je jasno da je BiH nefunkcionalna i “gotovo nemoguća zemlja”, Dodik je rekao da takvo jasno uvjerenje postoji i u međunarodnoj zajednici koja i pored sve vojne, finansijske i obavještajne prisutnosti u BiH, više nije tako aktivna.

BiH paćeničko mjesto za sve, rekao Dodik

Komentrajući izjavu ministra vanjskih poslova Austrije Sebastijana Kurca da je u BiH potrebno mijenjati Ustav, Dodik je rekao da nije pristojno da se političar iz druge zemlje bavi Ustavom BiH.

“Kog ustava, šta ministar vanjskih poslova Austrije ima s tim?! Nije ni pristojno da se političar iz druge zemlje bavi našim ustavom. To je onda direktno miješanje u unutrašnje stvari, kakve-takve, nikakve BiH”, naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li BiH prijeti ukrajinski scenarij, predsjednik Srpske je rekao da smatra da su nedavni nemiri bili posljednji pokušaj određene grupe u međunarodnoj zajednici da modelira situaciju sličnu onoj u Alžiru, Libiji, Siriji, Tunisu i Ukrajini.

“Cilj je bio da se početno socijalno nezadovoljstvo brzo kanališe u neke političke zahtjeve. Sve to se moglo vidjeti u Federaciji ovih dana, gdje je u početku na ulicama svakako bilo socijalno ugroženih ljudi, ali čije je nezadovoljstvo iskoristio takozvani nevladin sektor, koga plaćaju strane zemlje, da bi u zemlji napravio kaos”, istaknuo je Dodik.

On je napomenuo da Republika Srpska jeste suočena sa izazovima ekonomije, ali da to nije “kuriozitet Srpske”.

“Imali smo gubitke radnih mjesta, ali nismo u bankrotu, niti smo u ikakvim vidljivim mogućnostima da se to dogodi. Čak sam uvjeren da Srpska u ovom trenutku provodi nekoliko investicija kakvih nema ni u Srbiji ni u Hrvatskoj”, naveo je Dodik.

On je dodao da Tužiteljstvo u BiH, koje provodi istragu o nasilju i paljenjima u nedavnim neredima u FBiH, ima problem zato što se mnogi stranci upliću i ne dozvoljavaju da mu TV kuće dostavljaju svoje snimke i materijale.

“Danas u Federaciji postoji paralelna vlast nekih plenuma i službene vlasti koja uopće nije vlast. Ti plenumi se održavaju po nekim hladnim domovima kulture uz podršku stranaca. Mogli smo da vidimo čak i glumca Radu Šerbedžiju, koji tamo nešto podržava”, rekao je Dodik.

On je naglasio da postoji “neki posebno motiviran politički interes” da se u BiH iscenira situacija za politički angažman stranaca, kako bi se modelirala nova struktura BiH.

“Točno znamo imena ljudi koji su u to upleteni i gdje su sve stacionirani ti strani stručnjaci”, istakao je Dodik, dodajući da je cilj da se uz “neko navodno nezadovoljstvo stvore preduslovi za izborni proces koji se očekuje u BiH krajem jeseni”.

On je ocijenio da je cilj promjena aktualne strukture vlasti i dovođenje, “bar što se tiče Republike Srpske, mekše političke strukture”.

“Strukture takvih koje mogu da se modeliraju kao što je SDS, kao što su Mladen Ivanić, Dragan Čavić, koji je potpisao izvještaj o Srebrenici. On je favorit međunarodne zajednice u Republici Srpskoj, jer će uvijek potpisati ono što se od njega očekuje da uradi. SDS je bila prvak svijeta u servilnosti prema strancima”, rekao je Dodik.

On je naveo da stranci ne mogu ništa Srpskoj dok ima sadašnju vlast.

“Jer, dok je ova vlast u Srpskoj, stranci ne mogu da rade šta hoće. Stranci misle da ovde treba da se treniraju, kao da mi imamo neka tri života da se treniramo s njima i da živimo u nekom trećem životu, ako ga bude”, rekao je Dodik, koji je lider SNSD-a.

On je dodao da ne bježi od vanrednih izbora, ali da smatra kako bi oni bili “nepotrebna i komplicirana avantura”.

“Oni nisu predviđeni ni ustavom ni zakonom, jer treba mijenjati Ustav BiH, a već četiri godine ne uspijevamo da se dogovorimo ni oko neke banalne sitnice. Po anketama koje su dostupne, a nas najviše zanimaju one koje stranci rade samo za sebe, podrška meni i mojoj stranki je neprikosnovena, tako da nemamo nijedan razlog da izbjegavamo bilo koje izbore”, zaključio je Dodik.

Vučićevu pobjedu ništa neće ugroziti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pobjedu lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića niko i ništa neće ugroziti, te da su odnosi Srpske i Srbije dobri, intenzivni i veoma efikasni.

Dodik je rekao da još nije razmišljao da li će nekoj od političkih stranaka u Srbiji dati podršku pred martovske parlamentarne izbore, dodajući da je rezultat izbornog procesa u Srbiji potpuno izvjestan jer se, prema svim anketama, očekuje neprikosnovena pobjeda stranke Aleksandra Vučića.

“Vučić i njegova stranka imaju nesumnjivo veliku podršku i moj susret sa bilo kim ne može da ugrozi njegovu nedvosmislenu i neupitnu pobjedu na tim izborima. Uostalom, veoma sam zadovoljan suradnjom i kontaktima koje imam s Vučićem i to ćemo nastaviti”, istaknuo je Dodik za list “Danas”.

Komentarišući navode Srpske demokratske stranke da je susret sa liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom u Andrićgradu predstavljao miješanje u izbore u Srbiji, Dodik je rekao da taj sastanak nije imao nikakav politički predznak.

“Koštunica je jedan od ranijih premijera Srbije s kojim sam osobno surađivao. Ovdje u Republici Srpskoj vlada uvjerenje da je Koštunica znatno pomagao Srpskoj. To je kasnije činio i predsjednik Boris Tadić, a sada i Aleksandar Vučić”, dodao je Dodik.

On je ocijenio da su odnosi Srbije i Srpske dobri i intenzivni, te u zavisnosti od teme – veoma efikasni.

“Imali smo nedavno situaciju, koja je bila pravovremena i dobra, a to je poziv gospodina Vučića meni i lideru SDS-a Mladenu Bosiću na razgovor povodom dogošanja u BiH”, zaključio je Dodik.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -