Published On: Sub, ožu 1st, 2014

STATE DEPARTMENT: “Hrvati su fašisti koji mrze Srbe, Rome, Židove, homoseksualce i sve ostale!”

ZAGREB – To je ukratko ocjena američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u 2013.godini.
Zemlja koja tako uspješno uvodi demokraciju po svijetu (Vijetnam, Afganistan, Irak), u kojoj i danas postoji oko 8.000 pripadnika Ku Klux Klana, razvrstanih u 179 zajednica, zemlja koja ni danas nije riješila rasne probleme i koja ima najsuvremeniju instituciju za razvoj ljudskih prava Guantanamo bay, zaista ima pravo govoriti o kršenju ljudskih prava u svijetu.
Uvijek je dobro kada Sjedinjene američke države, točnije njena administracija, upozorava na stanje ljudskih prava u svijetu. Naime, oni to ne rade zbog toga što su zaista zabrinuti nad kršenjem ljudskih prava nego to već desetljećima čine isključivo kako bi oprali i umirili vlastitu savjest, piše Dnevno.hr.
Dakle, zemlja koja tako uspješno uvodi demokraciju po svijetu (Vijetnam, Afganistan, Irak), koja ni danas nije riješila rasne probleme kod sebe (trenutno u SAD-u postoji oko 8.000 pripadnika Ku Klux Klana, razvrstanih u 179 zajednica), zemlja koja danas više nije podjeljena na crnu i bijelu Ameriku nego na domicilnu i doseljeničku (u SAD-u danas ima oko 45 milijuna latinoamerikanaca, više nego pripadnika crnačke populacije) u svom redovitom najnovijem izvješću, među inima, pozabavila se i stanjem u Hrvatskoj.
Po njima, trenutno najveći problem u Hrvatskoj je taj što Hrvati mrze sve i sva. Po Amerikancima, najveći je problem društvena diskriminacija Srba i Roma, te neprijateljstvo i nasilje prema LGBT osobama.
– U 2013. najvažnija kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj bili su društvena diskriminacija i neki slučajevi nasilja prema etničkim manjinama, najviše Srbima i Romima, te neprijateljstvo i nasilje usmjereno prema pripadnicima lezbijske, homoseksualne, biseksualne i transrodne (LGBT) populacije.
Korupcija je i u 2013. ostala velik hrvatski problem, kaže se u izvještaju, kao i sporost pravosuđa. Nabrajaju se neriješeni zahtjevi za povrat imovine iz Drugoga svjetskog rata, razdoblja komunizma i Domovinskog rata, te javno pokazivanje profašističkih osjećaja, vandalizam spomenika holokausta, kao i trgovina ljudima.
Neki neupućeni čitatelj zaista bi mogao pomisliti kako je “Croatia” zapravo neka izolirana zemlja gdje većinski narod doslovce terorizira sve ostale. Lomače, prijeki sudovi, kamenovanja, koncentracijski logori, polja pamuka, robovi, autobusi u kojima su razdvojeni Hrvati od ostalih, rezervati za male indijanske grupe, zabrana prava glasovanja svima osim većinskom narodu – sve je to, sudeći po izvješću, hrvatska svakodnevica.
Nije poznato hoće li sada Amerikanci uputiti svoje “veleposlanike” koji će najsuvremenijim atomskim, kemijskim, biološkim, a onda i konvencionalnim oružjem, očistiti ovaj prostor kako to oni obično rade, no nije loše podsjetiti na neke činjenice.
1. U Hrvatskoj je uvedeno pravo glasa za sve 1945.godine, dok su u SAD-u crnci dobili pravo glasa tek 1968.godine.
2. Prvi pisani trag hrvatske državnosti datira iz 12. stoljeća, dok je prvi pisani trag američke državnosti nastao 650 godina kasnije. U vrijeme kada je kralj Zvonimir darovao zemljište na Krku, u tadašnjoj Sjevernoj Americi postojali su samo Indijanci koji su danas doslovce istrebljeni i ono malo što ih je ostalo, žive u nehumanim uvjetima – u rezervatima, kao životinje.
3. Republika Hrvatska danas ima jedan od najsuvremenijih Zakona o pravima etničkih zajednica i nacionalnih manjina u svijetu koje uživaju sva politička, kulturna i druga prava, dok u SAD-u postoji institucija koja služi za promicanje ljudskih prava i širenje demokracije. Ona se zove Guantanamo bay, i na njemu bi Amerikancima pozavidjeli čak i nacisti!
4. U “zaostaloj i nazadnoj” Hrvatskoj su danas zabranjeni svi totalitarni simboli i ne postoji nijedno udruženje ili stranka tog predznaka, dok u SAD-u osim KKK-a postoji na stotine antisemitskih, profašističkih i rasističkih skupina koje negdje čak djeluju i potpuno legalno.
5. RH već 11 godina ima Zakon o istospolnim zajednicama, a uskoro će dobiti i Zakon o životnom partnerstvu koji će dozvoliti neku vrstu bračne zajednice istospolnim partnerima, dok su primjerice u SAD istospolne zajednice dozvoljene samo u par saveznih država i tu “istospolni” žive doslovce u getima.
Dakle, kada SAD danas govore o 2013.godini koja će “ostati upamćena po nezabilježenim strahotama poput mučenja i napada kemijskim oružjem, te autoritarnim vlastima koje se na brutalan način bore protiv onih koji se s njima ne slažu, čime štete dugoročnoj stabilnosti, sigurnosti i gospodarskom razvoju vlastite zemlje”, onda je to kao prvo licemjerno, a kao drugo smiješno i žalosno, napominje Dnevno.hr.