Published On: Sub, ožu 1st, 2014

Vesna Pusić: Treći entitet u BiH nije opcija i ne treba računati da će se desiti!

Tokom svog izlaganja Pusić se osim izazova sa kojima se Hrvatska nosila u procesu pristupanja Europskoj uniji i buduće uloge ove zemlje u procesu europskih integracija, osvrnula i na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini pri tome ističući ambiciju, potencijal i odgovornost Hrvatske da pruzi ruku podrške zemljama u regiji.

U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama , Vesna Pusić , ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske , održala je predavanje na Centru za transatlantske odnose SAIS pri JohnsHopkins Sveučilištu u Washingtonu pod nazivom ” Europska unija i Zapadni Balkan – Kamo dalje ? : Hrvatska perspektiva ” .

Tijekom svog izlaganja Pusić se osim izazova s kojima se Hrvatska nosila u procesu pristupanja Europskoj uniji i buduće uloge ove zemlje u procesu evropskih integracija , osvrnula i na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini pri tome ističući ambiciju , potencijal i odgovornost Hrvatske da pruzi ruku potpore zemljama u regiji .

S obzirom da je Bosna i Hercegovinauspjela da se djelomično vrati na dnevni red EU , i to zahvaljujući demonstracijama koje su se proširile zemljom , ministrica je istaknula da BiH mora iskoristiti šansu i trenutni interes EU zemalja .

Pusić je pri tome naglasila da bi za BiH bilo najbolje da se osmisli posebno dizajniran pristupni proces , koji ne bi značio snižavanje kriterija niti ubrzanje samog procesa , nego pomjeranje s mrtve točke i pružanje nade građanima BiH .

Komentirajući trenutnu diskusiju u BiH , ali i Hrvatskoj o uspostavljanju trece entitetske jedinice , Pusic je rekla : ” Treći entitet jednostavno nije opcija i ne treba računati da ce se desiti . Da li je treći entitet mogao biti dobro rješenje , o tome je kasno i teško sada suditi . ”

Pusićka je još ranije iznijela prijedlog preustroja BIH u više federalnih jedinica od tri od koje bi neke bile etnički dominantne dok bi jedna ili dvije mogle biti multietničke, kao zametak neke sutrašnej građanske BIH.