Subota, 15 lipnja, 2024

Dodik: Izetbegović je bošnjački član PBiH i nema pravo govoriti u ime građana BiH

Must Read

Republika Srpska nije birala Bakira Izetbegovića, on nije njen predstavnik, niti ima pravo da govori uime građana Bosne i Hercegovine, jer je on isključivo bošnjački član Predsjedništva BiH, tvrdi entitetski predsjednik Milorad Dodik. 

On je za medije u RS-u reagirao na Izetbegovićevo otvoreno pismo predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću u kojem ističe da Nikolić izjavom da, Bosna polako nestaje pred našim očima, grubo nasrće na BiH i vrijeđa njene građane.

Za Dodika Nikolićev stav nije uvreda za građane RS-a, već naprotiv, tvrdi da su RS i njeni građani suglasni s njegovim stavovima.

Navodi i da je Izetbegović trenutno predsjedavajući tročlanog Predsjedništva BiH i ima samo ona ovlašćenja koja su striktno definirana Ustavom BiH i Poslovnikom Predsjedništva.

-A iznošenje neusaglašenih stavova uime građana BiH definitivno nije jedno od tih ovlašćenja, smatra entitetski predsjednik i dodaje da Izetbegović „nema pravo da srpski narod u BiH i RS-u stavlja u kontekst svojih političkih stavova, a pogotovo kada to čini s namjerom da pogorša odnose sa Srbijom i njenim najvišim dužnosnicima“.

Ukoliko je Izetbegović uvrijeđen konstatacijom koju je dao Nikolić, da „Bosna polako nestaje“, ima, kao i svako, pravo da na tu izjavu reaguje osobno ili uime Bošnjaka čiji je predstavnik, ali ni u kom slučaju uime svih u BiH i RS, rekao je Dodik. (Dnevnik.ba/F)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -