U Europi sve više referenduma za otcjepljenje

Britanski premijer David Cameron, koji ne želi cijepanje Britanije, podržava referendum, i to što je moguće prije da bi se konačno odgovorilo na pitanje da li treba okončati 300-godišnju uniju Škotske sa Engleskom
U Kataloniji se glasuje naredni mjesec

Jačanje separatističkih stranaka u Kataloniji i Baskiji ozbiljno prijeti Španjolskoj, aiu drugim dijelovima Europa jačaju separatističke oblasti. Nakon što je španjolski parlament spriječio referendum Katalonaca za neovisnost, u drugoj kriznoj oblasti – Baskiji najviše glasova na izborima dobila je Baskijska nacionalistička stranka (èaj), što joj i dalje ne daje apsolutnu većinu u parlamentu.

Stranke sklone otcjepljenju

Po biračkom tijelu politički separatisti su dijelom nasljednici zabranjene stranke Herry Batasuna, koju su smatrali političkim krilom ilegalne i terorizmu odane organizacije Baskija i sloboda (ETA). Ipak, oni sada imaju glasove i izvan tog biračkog tijela, što pokazuje da je odustajanje od terorizma pomoglo separatistima. Analitičari upozoravaju na to da se u Kataloniji glasa za mjesec. Ako i tamo pobijede stranke sklone otcjepljenju sa 55 ili više posto, to će biti početak kraja polufederalne Španjolske, kakvu znamo posljednje tri i pol desetljeća. U tom slučaju Španjolska će biti konfederacija ili će se raspasti po šavovima, jer će Katalonci povući za sobom i Baske.

300-godišnja unija

I u Škotskoj postoje jake političke struje koje traže neovisnost. Tamo će 2014. biti organiziran referendum o neovisnosti, što bi moglo dovesti do razbijanja Britanije. Odluka o referendumu je okončala mjesece pat-pozicije između britanske vlade u Londonu i škotske uprave u Edinburghu. Referendum će biti održan najvjerovatnije najesen 2014.

Britanski premijer David Cameron, koji ne želi cijepanje Britanije, podržava referendum, i to što je moguće prije da bi se konačno odgovorilo na pitanje da li treba okončati 300-godišnju uniju Škotske sa Engleskom. Alex Salmond, šef škotske vlade, tražio je da se u referendum uključi i treća mogućnost osim – da ili ne, a to je prepuštanje dodatnih ovlaštenja škotskom parlamentu.

Salmond je predlagao da se glasovanje odgodi do 2014, 700. obljetnice bitke kod Bannockburn i čuvene pobjede Škota nad Englezima 1314, dajući tako kampanji za neovisnost više vremena da uvjeri birače da podrže razdvajanje.
Ankete pokazuju da trenutno između 30 i 40 posto Škota želi neovisnost.

Lavovski dio prihoda od nafte

Škotska vlada je nadležna za sva područja života koja nisu izravno rezervirana za vladu u Londonu. Na škotsku vladu je prenesen nadzor nad zdravstvom, obrazovanjem, pravosuđem i policijom, poljoprivredom, ekonomskim razvojem i transportom. Britanski premijer Cameron tvrdi da bi Škotima, kao i cijeloj Britaniji, bilo gore ukoliko bi glasovali za neovisnost, budući da velika većina financijskih sredstava za Škotsku dolazi – čak 30 milijardi funti dotacija – od vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Salmond i oni koji su za neovisnost ističu da je Škotska polagala pravo na lavovski dio prihoda od nafte iz Sjevernog mora. Eventualno glasovanje Škota za neovisnost potkopalo bi temelje moderne Velike Britanije.