DODIK: Da se ujedine srpski narodi, da se ujedine dvije srpske države – Republika Srpska i Srbija

Srpski narod će uvijek stati pred onoga tko ugrozi njegovu slobodu i zato će biti na strani pravde, poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na 16. Krajiškom crkveno-narodnom svesrpskom saboru “Krušedolska zvona”.

– Svjedočimo zajedno o tome da narod naše Krajine u Hrvatskoj postoji, došao je ovdje pod teškim okolnostima u majku Srbiju, pokušava da se stabilizira i očuva svoju tradiciju – rekao je Dodik u obraćanju na Saboru u Manastiru Krušedol.

Dodik je istakao da oni koji su napravili pustoš na teritoriji Republike Srpske Krajine žele da bude pusto i sjećanje srpskog naroda, te naglasio da je zato današnje okupljanje veoma značajno.

– Da se ne samo sjećamo i pamtimo, nego da mladim generacijama prenesemo tradiciju naroda koji je iznjedrio jednog Nikolu Teslu i mnoge druge znanstvenike, književnike i sportiste, koji su srpskom narodu ostavili nesumnjiv pečat u znanstvenom kulturnom i svakom drugom smislu – rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je srpski narod stradao kroz vjekove, da su ga uvijek dijelili.

– Uvijek su ideje koje su Srbi imali da se ujedine bile napadnute i one se i danas napadaju, ali mislim da je naš jedini zavjet koji možemo dati, da se ujedine srpski narodi, da se ujedine dvije srpske države – Republika Srpska i Srbija – rekao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da će, za razliku od prošlog vijeka koji je bio stradalnički za srpski narod, ovaj biti vijek njegovog ujedinjenja.

– Ne smijemo podleći onima koji nam uporno govore da ništa ne možemo. Mi možemo! Ovo je naša zemlja, ovo su naše svetinje, ovo je srpski narod! Mi smo slobodarski narod, nismo zločinački, kako žele da nas prikažu. Mi smo narod koji baštini i poštuje svakoga gosta koji dođe ako ne nosi pušku uperenu u nas – istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska identitet i zavjet slobode srpskog naroda.

Dodik istakao da Republika Srpska postoji zato što je voljena od srpskog naroda, a da je preživjela težak period i u ratu i poslijeratnoj izgradnji, te da i danas živi teške dane zato što se mnogi nisu odrekli nastojanja da je smanje, da naprave od nje praznu ljušturu i predaju je generacijama kao ništa.

– Ako nemamo države, nemamo ni slobode! Mi smo to shvatili i zato se borimo za Republiku Srpsku. Srbija je naša matica. U Srbiju smo zagledani, ona je dala i daje podršku svima nama gdje god živimo – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, srpski narod nije pušten na miru već su mu oduzete teritorije, vjekovna ognjišta u Krajini, Hrvatskoj, u Sloveniji je smanjen na gotovo beznačajnu manjinu, kinje ga po Federaciji BiH, u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji osporavaju mu identitet, a na Kosovu je decenijama, vjekovima proganjan i ubijan, a sada ne dozvoljavaju ni da se razgovara o statusu srpskog naroda.

Dodik je rekao da je BiH iluzorna država i da se svih ovih godina pokušava graditi tako što bi se otelo od Republike Srpske, a da se samo Srbi krive za navodno nerazumijevanje procesa.

– Iz Velike Britanije pokušavaju da nam nametnu opet iste okvire u kojima naš narod ne može da egzistira. Oni su britanska politika na ovim prostorima, a antisrpska kroz povijest – rekao je Dodik.

On je ocijenio da bi Velika Britanija najradije raskomadala EU kako bi sprovodila svoje anglosaksonske ciljeve, kao i da je ta politika dovela srpski narod u ovo stanje, jer nikada nije htjela da prihvati pravu ulogu srpskog naroda u povijesti.

– Danas se moramo okupiti, biti još snažniji, vjerovati u našu crkvu, identitet, vjerovati u naše vrijednosti, krsnu slavu – poručio je Dodik.

On je istakao da su Srbi kroz povijest uvijek stajali pred najveće sile toga vremena, pa su stali pred Turke na Kosovu, 1914. pred Austrougarsku, pred Hitlera, a na kraju i pred NATO savez.

– Neki govore kako to možda nije bio najbolji izbor, jer smo uvijek nakon toga ogromno stradali. Ali to su Srbi, a ne neki narodi, koji su podanički dočekuju okupatore! Mi ćemo uvijek stati pred onoga tko ugrozi našu slobodu i zato ćemo uvijek stati na stranu pravde! – poručio je Dodik.

On je naglasio da Srbi ne smiju prihvatiti da budu dio onog svijeta koji će Rusiji uvoditi sankcije.

– Proći će i ovo zlo, ali grešku prema Rusiji ne smijemo da napravimo! Moramo ostati jedinstveni i vjerujem da ono što Srbija danas čini jeste u tom pravcu – istakao je Dodik.