Dodik: Bruxellesu je poslat prijedlog RS-a za rješavanje situacije u BiH

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i lider SNSD-a rekao je da je danas uputio u Bruxelles prijedlog plana deeskalacije krize u BiH.

Kako je u izjavi za medije rekao prijedlog podrazumijeva “da se konstatira ono što u Ustavu stoji, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, podijeljena teritorijalno po principu 49:51 i da to trebamo uvažavati, kao što trebamo uvažavati konstitutivnost naroda”.

To je, kaže, osnova na kojoj BiH može da ide dalje.

On je naveo da je u operativnom smislu predloženo da se stave na razmatranje sva otvorena pitanja, odnosno da se 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije zajedno rješava.

“EU očekuje da prihvatimo 14 preporuka i tri da usvojimo kao dokaz kretanja, ali mi smatramo da je to namjerno izabrano, a da je namjerno ostavljena jedna od preporuka koja govori o rješavanju problema stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH. Naše pitanje je logično – ako imate 14 preporuka u kojima to stoji, zašto ste izdvojili ove tri, a ovu niste”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Podsjetimo, jučer su se u Sarajevu sastali lideri stranaka Trojke, ali nisu predstavili prijedlog plana deeskalacije krize u BiH.

Osim njih, plan će dostaviti i HDZ, a kako je Dragan Čović rekao nakon sastanka sa delegacijom EU prošlog tjedna, oni će inzistirati na rješavanju pitanja vezanih za Ustavni sud i Izborni zakon u BiH.

Ipak, treba uzeti u obzir da Dodik već sada uspješno trguje i međunarodnu zajednicu, ali i partnere iz vlasti vješto uvjetuje. Sporne zakone protiv Ustavnog suda i OHR-a će povući, ali uz uvjet da se u paketu usvoji 14 prioriteta, uz zahtjev da se iz Ustavnog suda izbace strani suci.

 

poskok.info