Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Dodik: Bruxelles ignorira političku realnost u BiH

Must Read

Bruxelles ignorira političku realnost u BiH koju obilježava permanenta kriza iz koje je izlaz u povratku daytonskim principima, izjavio je danas predsjednik Repubike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je uoči sastanka lidera stranaka i dužnsnika iz BiH spovjerenikom EU za proširenje Stefanom Fueleom rekao novinarima u Bruxellesu da je “očekivanje europske strane da se iz BiH govori ‘jednim glasom’ birokratski nametana iluzija, pošto je očigledno da takvog nečeg nema”, javlja dopisnik Srne.

“Netko može nastupati u ime BiH, odnosno može se govoriti jednim glasom samo ako iza toga stoji jasan i gotov dogovor. Toga nema, pa je to očekivanje jednog glasa još jedan pokazatelj da briselska administracija ignorira realnost u BiH. Ta je realnost konstantna kriza, očigledna za sve koji je u BiH žive”, istakao je Dodik.

Predsjednik RS je rekao da ono što bi vrijedilo “vidjeti u Bruxellesu, jest koliko nas košta ovakva nefunkcionalna BiH, koju obilježava suštinska kriza bez temeljnog dogovora”, a izlaz iz te situacije jeste “vraćanje na izvorne daytonske principe”.

Kritizirajući pripremu sastanka, Dodik je rekao da se “neposredno prije njegovog početka ne znaju ni svi sudionici, da je dnevni red još konsultativan, kao i da nitko ne može nastupati u ime BiH jer za to nema institucionalnih ovlašćenja”.

Pojašnjavajući kritičke primjedbe koje je dao uoči puta u Bruxelles o mehanizmu koordinacije za koji Europska komisija želi da se uvede u BiH, Dodik je rekao da europski put ne može biti prema redizajnu BiH.

“Ponuda iz Bruxellesa interesirala bi nas ukoliko se uvaži ustavna struktura BiH, a ne da ona bude istiskivanje Republike Srpske i nastavak trendova prema centralizaciji”, istakao je Dodik.

On je dodao da bi bilo dobro i da “europska strana objasni onima koje je pozvala u Bruxelles, u kakvom se stanju nalazi sama EU gdje je velika kriza, ukazujući da analize idu i do toga da se ovakva Unija raspada i pravi nova”.

“Želim ih čuti, kako oni sebe vide, da li mi možda jurimo za nečim što je besmisleno”, naveo je Dodik.

On je dodao da ne vjeruje i ne očekuje da će se EU raspasti, ali “želi čuti s europske strane realno stanje”.

Europski povjerenik za proširenje Sttefan Fuele pokreće danas s dužnosnicima BiH u Bruxellesu dijalog na visokoj razini o procesu pristupanja BiH Europskoj uniji.

Europska komisija priopćila je da očekuje da dijalog na konkretnim primjerima pokaže zašto efikasan mehanizam koordinacije o pitanjima EU mora biti ispoštovan kako bi BiH bila sposobna pregovarati s EU i da pritom govori jednim glasom.( Srna)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -