Oni koji ne predstavljaju Bošnjake, a još manje Hrvate, pod Budimirovim skutima. Ima li smisla to što rade?

SDA na državnoj, a SDA, HSP i Boljitak na federalnoj razini odlučili su koristi “sva raspoloživa demokratska sredstva” da blokiraju novu parlamentarnu većinu. Tako je SDA najavila kako će u Domu naroda Parlamenta BiH blokrati smjenu svoja dva ministra i jednog zamjenika u Vijeću ministara.

Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba

U Federaciji su, pak, svi esdeaovci, “Prvaši” i “Lijanovići” stali pod skute pučem, nametnutom predsjedniku F BiH Živku Budimiru, zadnjoj uporišnoj točki trojke Tihić- Jurišić- Lijanović. Iako je do jučer bio odbačen i od vlastite minorne stančice, čovjeku koji ne predstavlja nikoga, “Prvaši”, Tihić i Lijanovići sada daju “jednoglasnu, bezrezervnu pordšku  u obrani ustava i zakona”, čijim kršenjem su i oni i Budimir došli na vlast.

Računaju kako je Budimir, po nelogičnim ustavnim odredbama, praktično nesmjenjiv, te kako ga mogu iskoristi kao sredstvo koje će pomrsiti račune novoj parlamentarnoj većini- tako što će mu naložiti da raspusti parlament. Po onoj ako ja neću biti u vlasti neće nitko. SDA se pri tom ne može pozivati da oni predstavljaju bošnjačku biračku volju, i da se  ovdje radi o “udaru na Bošnjake”, jer je za tu stranku glasalo tek nešto više od četvrtine Bošnjaka izašlih na izbore. HSP i Boljitak, valjda ne treba ponavljati, pogotovo ne predstavljaju Hrvate, za razliku od nove koalicije SDP-SBB i dva HDZ-a, koja ima i bošnjački i hrvatski legitimitet.

No, vratimo se Budimirovoj prijetnji da će raspustiti federalni parlament.  Budimir to ne može bez prijedloga Nikšića i supotpisa Kebe i Pudarića. Od ovog potonjeg takav potpis sigurno neće dobiti. Čak i ako bi dobio takvu suglasnost, raspuštanjem parlamenta Budimir bi zabio autogol “svojoj ekipi” i uz zastupnike nove parlamentrane većine, bez posla ostavio i zastupnike onih stranaka koje ga, iz krajnje osobnih razloga, podržavaju.

Raspuštanje parlamenta odgovaralo bi, zapravo, samo sebičnim Budimirovim ambicijama da, što je moguće duže, ostane na predsjedničkoj plaći, koristi službeni automobil i troši proračunski novac. Naime, u slučaju raspuštanja prlamenta samo bi Budimir, Kebo i Pudarić ostali na funkcijama do novih izvanrednih izbora, i konstituiranja nove vlasti. Osim toga, opravdanje za takav čin ne bi mogao naći u nečem što se zove demokratski standard, po kojem u parlamentu izabrani predsjednik poštuje volju većine. A ta većina sada traži od Budimira da odstupi.

No, valja se zapitati koja je svrha blokade koji provodi SDA & company. Od 98 zastupnika u Federalnom parlamentu oni imaju 30, od 42 u Zastupničkom domu Parlamenta BiH nova parlamentrana većina ima 33 zastupnika. Može li SDA na državnoj razini, a SDA, HSP i Boljitak na federalnoj usvojiti bilo koji zakon, ili spriječiti usvajanje zakona nove koalicije? Jasno je, ne može, ni jedno ni drugo. Ako ne mogu, kroz zakone provoditi svoju politiku, niti u Parlamentima spriječiti provođenje politike s kojom se ne slažu, kroz blokadu zakona nove koalicije, koja je onda svrha ostanka u vlasti i neprihvaćanja realnosti da su oporba. Odgovor je, čini se, u njihovom poimanju vlasti kao radnih mjesta rezerviranih za njih i njihove stranačke kadrove, koje će financirati porezni obveznici iako oni ništa neće morati raditi, osim blokirati one koji imaju parlamentarnu većinu. Nečuveno i neviđeno pogotovo za stranku koja u svom nazivu ima pridjev demokratska. O HSP i Lijanovićima da i ne govorimo.

more recommended stories