Published On: Čet, pro 4th, 2014

DODIK: SNSD nitko neće ucjenjivati, blizu smo odluci da ne budemo dio državne vlasti

Iako je SNSD sa svojim koalicijskim partnerima legitimni predstavnik izborne volje srpskog naroda, najbliži smo odluci da ne budemo dio vladajuće koalicije na državnoj razini, poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a.

Nakon sastanka s izaslanstvom HDZ-a BiH, kategorički je poručio kako njih ne zanima Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, ako će se on postavljati tako da nekome daje milostinju. U slučaju da ne budu u državnoj vlasti, imali bi, kako kažu, manju odgovornost.
– Ako bi, pak, SDA, DF, SDS, PDP i NDP na državnoj razini napravili vlast, što je matematički moguće, onda će biti političke konfrontacije na mnogim pitanjima. Inzistiranje na matematičkom zbroju može izazvati probleme, poručio je Dodik.

Mišljenja je kako je upravo Izetbegović svojim potezima ostavio na životu stranke okupljene oko Saveza za promjene. Bez obzira što se dogodi s državnom vlašću, ističe kako će SNSD i HDZ BiH ostati politički partneri u FBiH i RS-u. Tako bi Davor Čordaš trebao ostati ministar u Vladi RS-a, dok će SNSD dobiti jedno ministarsko mjesto u Vladi FBiH i to iz kvote koja pripadne HDZ-u BiH. Kada je u pitanju izvršna vlast u RS-u, kaže kako će ona biti formirana prije 20. decembra. Uz to, na sjednici Narodne skupštine RS-a 10. decembra trebala bi biti poznata imena izaslanika u Vijeću naroda RS-a i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Prvi čovjek RS-a pozdravio je i inicijativu EU-a u pogledu umanjenja zahtjeva prema BiH kao i dolazak u BiH visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnostFederice Mogherini.

S druge, pak, strane, Dragan Čović, prvi čovjek HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH, jasno je rekao kako će njegova stranka biti dio vlasti na svim razinama u bilo kojoj opciji.
– Moramo imati politički red i stabilnost na razini BiH, a hoće li tako i biti, znat će se za desetak dana. Svaki sporazum ima legitimitet, pa i “sarajevski”, iako je namjera bila da se njime stvori neka drukčija atmosfera u entitetima, navodi Čović.

Prema njegovim riječima, formalni potpisnici “sarajevskog sporazuma” imaju matematičku većinu, napomenuvši kako je jedini ispravan put je ovaj u kojem legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda formiraju vlast na državnoj razini. Njegova je želja da svi budu legalisti, jer bi u protivnom ponovno mogli zapasti u političku krizu. Čović jasno kaže kako je sada odluka u rukama stranaka iz Sarajeva.

– Poduzeli smo određene korake prema formiranju vlasti u FBiH, gdje treba ubrzati cijeli proces u županijama. Nadam se kako će biti poštovana odluka o konstitutivnosti naroda u FBiH prilikom raspodjele šest ključnih funkcija. Jako je važno što je formiranje vlasti u RS-u pri kraju, rekao je Čović. Prema svemu navedenom, izrazio je očekivanje kako bi i državna vlast mogla biti formirana do kraja 2014. godine. Kao jedan od osnovnih prioriteta vlasti na svim razinama, on vidi u tome da naša zemlja napokon dobije kandidatski status za članstvo u Uniji.

Dnevni list