Dodik: BiH je ‘vrag zemlja’ bez demokracije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska nije spremna da u unitarni BiH unese ni minimum nečega svoga, jer ne vjeruje u taj projekt izvan Daytonskog sporazuma i onoga što je u njemu napisano. Dodik je rekao da je BiH“vrag zemlja” i da tu nema demokracije, a da je Republika Srpska jedino što ovdje funkcionira.

On kaže da na Zapadu vjerojatno slovi kao protivnik ulaska BiH u NATO i da možda mora da pripazi kada negdje ide da li da leti avionom ili ne. “Da mi se nešto ne dogodi, moram i o tome da razmišljam”, rekao je Dodik za beogradsku “Politiku”.

Prema njegovim riječima, NATO je bombardirao Srbe i Republiku Srpsku, bacao je ovdje osiromašeni uranij, što je direktno dovelo do povećanja bolesti od karcinoma i leukemije kod stanovništva.

“Imamo o tome egzaktne podatke, mi smo bili mjesto za eksperimente NATO-a. NATO je stao na stranu jednih, a protiv drugih u ratu u BiH. No, naša politika nije protiv NATO-a, već smo mi za referendum naroda o tom pitanju, baš kao i u nekim drugim zemljama koje su o tome odlučivale”, pojašnjava predsjednik Srpske.

O miješanju američkih diplomata u unutrašnja pitanja BiH, Dodik kaže da to nije prvi put, navodeći primjer od prije nekoliko tjedana kada je američki veleposlanik u Sarajevu tražio od njega da se sruši pravoslavna crkva u Srebrenici.

“Kada to odbijete onda niste dobar momak, onda on kaže kako ih frustriraju sastanci sa mnom, jer ne mogu da imaju ono što hoće. I mene uvijek frustriraju sastanci sa njim, jer uvijek imaju zahtjeve koji nisu korektni u odnosu na Republiku Srpsku, uvijek su gubitak za Srpsku”, istakao je Dodik.

Generalno, objašnjava on, sve je to plod nastojanja da se provede koncept unitarizacije BiH i iza tog koncepta stoji zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Philip Reeker.

Kada je riječ o pitanju knjiženja vojne imovine u BiH, Dodik je ponovio da su imovina i vojna imovina prema Daytonskom mirovnom sporazumu riješene tako što to nije dano u nadležnost BiH, već entitetima.

Amerikanci su pitanje vojne imovine, da se ona prenese u vlasništvo BiH, postavili i kao uvjet za počinjanje MAP programa NATO-a, napominje Dodik i ističe da se Amerikanci u tom slučaju pozivaju na odluku Predsjedništva BiH, koje o tome ne može da odlučuje, jer nije nadležno.

“Može da da preporuku, ali ne može da odlučuje. Republika Srpska nije spremna da u projekt unitarne BiH unese ni minimum nečega svoga, jer mi u taj projekt izvan Daytonskog sporazuma i onoga što je u njemu napisano ne vjerujemo. Nisam spreman da razgrađujem Daytonski sporazum i zato sam za Reekera problem”,zaključio je Dodik.

Dodik je pozvao Reekera da javno iznese za koju je vojarnu u Republici Srpskoj osobno zainteresiran.

SRNA