Published On: Sun, May 26th, 2013

Grigorije: Države odstrel i božja hipoteka

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je da je, nakon niza medijskih napisa, potpuno jasno da je u Srbiji označen kao meta, te da uvlačenje jedne ozbiljne agencije kakva je Tanjug u tu rabotu samo potvrđuje da je njegov odstrel “državni posao “.
“Saznanjem da je državna agencija Republike Srbije potpuno nekritički prenijela novinski tekst iz jednog srpskog tabloida, kome ne manjka ničega osim istine, shvatio sam na što su me upozoravali, čak u Crkvi, kada sam o vrućim temama u Srbiji progovorio. Da je opasno ne slagati se s pojedincima koji odlučuju i ko su mete i kada treba da budu odstrijeljene “, istaknuo je vladika Grigorije.
U priopćenju objavljenom na stranicama Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske episkop Grigorije je naveo da se više neće oglašavati povodom pisanja neistina, u bilo kojem mediju u Srbiji, a da je upozoren da će ih još biti.
“Jer, što bi značio moj demanti pred organiziranom i orkestriranom hajkom dobro znanog dirigenta. Više nego ikada, svima nam je danas potrebna istina, i trebalo bi da nam je ona draža od najljepše laži na svijetu. Ja sam izabrao. Svakome na savjest ostavljam da izabere “, poručio je Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Kurir pisao o hipotekama na crkvama

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uzeo je hipotekarne kredite u ukupnom iznosu od tri milijuna eura, ili 6.108.684 konvertibilne marke, a kao zalog dao crkveno zemljište s kućama, gradilište, vrt hotela “Platani”, ali i takozvanu trebinjsku Gračanicu, Crkvu svetog arhangela Gavrila, gdje je sahranjen pjesnik Jovan Dučić!
Grigorije je uzeo ukupno šest kredita stavljajući pod hipoteku crkvenu imovinu. Kako se vidi u izvodu iz katastra, Crkvu Svetog arhangela Gavrila (čiji je službeni naziv Kula), zajedno s Dučićevim grobom, založio je za 350.000 konvertibilnih maraka, ili 175.000 eura! Grigorije ova kredit uzeo kod Balkan investment banke u Banjoj Luci 11. svibnja 2007. godine, s rokom vraćanja od 36 mjeseci i kamatnom stopom od 10,5 posto.
Najveći kredit, od 2.507.684 konvertibilne marke, vladika je uzeo 26. listopada 2007. godine kod Hypo banke u Banjoj Luci, s rokom trajanja do 31. prosinca 2009. godine, a založio je gradilište od 632 kvadratna metra, smješteno na 6,32 ara placa. Kredit od 1.200.000 maraka Grigorije je uzeo 20.srpnja 2009. godine, s rokom vraćanja od 120 mjeseci, uključujući i poček od 24 mjeseca, kod Volksbanke u Banjaluci.

Reprogramiranje

Već sljedeće godine, listopada 2008, Grigorije je uzeo još jedan kredit, od 1.200.000 maraka, kod Hypo banke, s rokom otplate od 11 godina i tri mjeseca, a založio kućište s kućom od 436 kvadrata, također u crkvenom vlasništvu.
Nakon dvije godine dva puta je reprogramirao ovaj kredit produžavajući poček sa 15 na 18 mjeseci.Inače, istu kuću s kućištem Grigorije je založio za kredit 2006. godine kod Hypo banke, a za nju dobio 250.000 maraka, a onda još 600.000 maraka, s rokom otplate kredita od 10 godina.
 

Izvor: SRNA