Srijeda, 29 svibnja, 2024

Djevojčice mladenke: Otimaju ih, siluju pa udaju za trostruko starije muškarce

Must Read

Samo u Afganistanu oko 57 posto djevojčica pod prisilom je ušlo u brak prije 16 godine. Kako bi upozorili na ovaj veliki problem, Ujedinjeni Narodi 11. listopada proglasili su Danom djevojaka i djevojčica te potaknuli globalnu raspravu o ovom potresnom običaju. On se prakticira u čak 50 zemalja svijeta, iako je u većini njih protuzakonit. Nije neuobičajeno da se djevojčicu otme, siluje i prisili na brak.

 

Procjenjuje se kako je oko 50 milijuna djevojaka u ovakvom braku, a obredi se obavljaju u velikoj tajnosti. Samo u Afganistanu oko 57 posto djevojčica pod prisilom je ušlo u brak prije 16 godine

Sa samo 11 godina djevojčica Ghulam iz Afganistana udala se za 40-godišnjeg Jaiza. Ona je samo jedna od 10 milijuna djevojčica koje su prisiljene udavati se za muškarce koji bi im po godinama mogli biti očevi ili djedovi.

Kako bi upozorili na ovaj veliki problem, Ujedinjeni Narodi 11. listopada proglasili su Danom djevojaka i djevojčica te potaknuli globalnu raspravu o ovom potresnom običaju. On se prakticira u čak 50 zemalja svijeta, iako je u većini njih protuzakonit.

Procjenjuje se kako je oko 50 milijuna djevojaka u ovakvom braku, a obredi se obavljaju u velikoj tajnosti. Samo u Afganistanu oko 57 posto djevojčica pod prisilom je ušlo u brak prije 16 godine.

Brojni su faktori koji njihove obitelji tjeraju na ovakav čin. Neki poštuju tradiciju dok je druge pritisla neimaština pa svojoj djeci na taj način žele osigurati koliko toliko sigurnu budućnost. Mnogi na ovaj način pokrivaju dugove koje imaju.

Nije neuobičajeno da se djevojčicu otme, siluje i prisili na brak.

Sručnjaci ističu kako se djeca na ovaj način zaustavljaju u prirodnom procesu odrastanja, otima im se mogućnost daljnjeg školovanja, a mnoge su opterećene teškim obvezama s kojima se, u normalnim okolnostima, suočavaju odrasle osobe.

Ghulam, koja se 2005. godine kada joj je bilo 11 godina udala za Jaiza, nije završila školu. Roditelji su je prislili da odustane iako je ona žarko željela postati učiteljica. Ovakvim postupcima sklona je većina roditelja jer smatraju da se na taj način djevojku odvodi od dječaka koji bi je mogli dovesti u napast.

Često su ove djevojčice žrtve nasilja te ih se svakodnevno verbalno i seksualno zlostavlja.

Maloljetne supruge koje ipak uspiju pobjeći najčešće završe u još gorim uvjetima. Većina ih se oda prostituciji te žive u bordelima koji rade u katastrofalnim uvjetima.

One koje ostanu u braku moraju što prije zatrudnjeti što rezultira tragičnim posljedicama za rođeno dijete kao i za premladu, nezrelu majku.

Mnoge imaju pobačaje jer im tijela nisu spremna za porod. Statistike pokazuju kako je smrtnost dvostruko veća kod maloljetnih trudnica nego kod onih u 20-ima.

Doktor koji radi u Jemenu, gdje je također prisutan ovaj običaj, istražio je što se događa sa ženskim tijelom u ovakvim situacijama. Otkrio je kako mnoge djevojčice prisiljene na spolni odonos u tako ranoj dobi kasnije pate od doživotne inkontinencije zbog ozljeda koje su pretrpile tijekom odnosa. U slučaju da zatrudne, mnoge uopće ne razumiju što se događa s njihovim tijelom.

‘Da li uopće razumijete što se točno događa? Znate li da se u vašem tijelu razvija dijete?’, prvo je što liječnici pitaju ove djevojke kada se susretnu s njima.

Ako međunarodna zajednica ne poduzme drastične korake kako bi se zaustavio ovaj običaj, procjenjuje se kako će u sljedećih 10 godina 100 milijuna djevojaka, točnije 25.000 djevojčica na dan, završiti u ovim okrutnim i nehumanim zajednicama prije nego što navrše 18 godina.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -