Djed Božićnjak – s diplomom

U prosincu je Djedovima Mrazovima i Božićnjacima “špica sezone”, a svake godine je potražnja za njima sve veća. U međuvremenu postoje i seminari na kojima se potencijalni kandidati mogu obučiti za to “zanimanje”.

U jednom kelnskom restoranu je Stefan Dößereck aranžirao stolove: na njima su božićni keksi (speculatiusi) , a pred budućim Djedovima Božićnjacima salvete s Božićnim motivima. Svake godine u studenom za Dößerecka počinje sezona tečajeva za Djedove Božićnjake. Za današnji seminar se prijavilo 15 polaznika. Dößereck im u opuštenoj i ugodnoj atmosferi objašnjava što sve jedan Djed Božićnjak mora znati. Treba se, kaže, znati organizirati i proaktivno isprobavati u novim, neobičnim situacijama: “Osim toga, mora znati prići djeci i to raditi pedagoški ispravno.”

Polaznici tečaja za Djedove Božićnjake u Kölnu
Polaznici tečaja za Djedove Božićnjake u Kölnu

Djed Božićnjak ne smije razgovarati na mobitel…
Na vješalici vise različiti crveni ogrtači – Dößereck ih pokazuje polaznicima i upućuje ih koji su prikladni, a koji ne. Instruktoru je jako važno da njegovi “učenici” ne dođu na ideju obući crveni kupaći ogrtač i nalijepiti bradu od vate. “Pravi” Djed Božićnjak, podučava ih, mora imati dugu crvenu kapu s bijelim vrškom, bradu, periku i bijele rukavice – što ima svoju cijenu: za svoju “uniformu” Djed Božićnjak mora investirati 500 eura. Pritom je važno, upućuje Dößereck, da ne nosi nikakav nakit ili piercinge. Za vrijeme svog “radnog vremena” ne smije ni telefonirati, piti ili pušiti. “Sve što jedan ‘obični’ čovjek radi, Djed Božićnjak, dok je u kostimu, ne smije. Čim posegne za mobitelom u džepu, više nije Djed Božinjak.”

Crveni ogrtači
Odijelo čini – Djeda Božićnjaka

...a nije dobro ni da je žena
Polaznici tečaja su “šarena ekipa” – ima tu studenata, već iskusnih Djedova Božićnjaka i – žena. Ovoga puta je u grupi Annegret  – ali ona je došla samo praviti društvo Williju koji je na tečaj došao iz Cellea (Donja Saska). Dößereck se veseli kada mu na seminar dođu pripadnice ljepšeg spola, ali kaže da one imaju problem s autentičnošću.
“Djeca ne prihvaćaju ženske Djedove Božićnjake, zato damama nudimo da kao anđeli budu pratnja Djedovima Božićnjacima i sv. Nikoli, jer su i anđeli jednako važni”, objašnjava instruktor. On daje do znanja polaznicima svog seminara da ovo nije posao koji se radi zbog novca, nego iz ljubavi. I upravo to je jednom polazniku u ovoj grupi glavni motiv: “Ovdje sam da bih uspio izmamiti smješak na dječja lica i da ponovno počnu vjerovati u Djeda Božićnjaka ako su ga bili zaboravili.”
Praktični savjeti
Ostalih 10 mjeseci Stefan Dößereck zarađuje za kruh kao marketinški savjetnik. Posao Djeda Božićnjaka vidi kao priliku da nešto zaradi “u fušu”, ali prije svega jer mu to pričinjava zadovoljstvo. Tu svoju strast njeguje već 18 godina i već je puno toga doživio. 13 godina drži seminar za nove Djedove Božićnjake i uzima za njega od polaznika samo 25 eura – i to zato da bude siguran da su oni koji dođu doista i zainteresirani za ono što im ima za reći. Smisao ovih seminara je prenošenje znanja i iskustva – Dößereck želi što bolje pripremiti buduće Djedove Božićnjake na ono što ih čeka. U to spadaju i ovakvi banalni, ali vrlo korisni savjeti: “Obucite kostim Djeda Božićnjaka i sjednite sat vremena pred televizor. Vidjet ćete koliko će vam biti vruće, gdje vas žulja brada, a gdje guma od perike.”

Rekviziti za kostim Djeda Božićnjaka
Bez rekvizita ništa od uvjerljivosti

Seminar se nakon tri sata bliži kraju. Nakon što je Dößereck odgovorio na sva pitanja polaznika, “novopečeni” Djedovi Božićnjaci dobijaju diplomu. Jedan od njih, Christian, je oduševljen: “Bilo je vrlo, vrlo zanimljivo čuti sve mogućnosti na koje čovjek treba biti pripremljen.”
Na kraju svi polaznici isprobavaju kostime. Navlače crvene ogrtače i kopaju po kutiji s kostimima i rekvizitima poput brada, perika i pojaseva. I prostorija je odjednom puna Djedova Božićnjaka koji će možda uskoro nasmiješiti dječja lica.

DW.DE