Published On: Ned, pro 9th, 2012

Federacija traži otcjepljenje od BiH

Bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović,  danas je pokrenuo inicijativu kojom potencira otcjepljenje Federacije BiH od Bosne i Hercegovine.
 
Na opšte iznenađenje svih političara u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, on je predložio secesiju Federacije, pod izgovorom da je za sve probleme u BiH kriva Republika Srpska i da će Federacija istupanjem iz BiH biti mnogo srećnija, što je potvrdila i većina političkih zvaničnika iz Federacije.
“Meni je Republike Srpske preko glave, i sa Dodikom više neću da razgovaram, dosta sam ja trgao svoje živce, sada ćemo zatražiti nezavisnost, što će nam Evropska unija sigurno dozvoliti, a RS u Evropsku uniju neće ući nikada a možda ni tada”, rekao je Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare organizovanoj povodom ove inicijative.
Prve reakcije stigle su iz Republike Srpske koja se oštro protivi planovima bošnjačkog člana predsjedništva.
Dodik je izjavio da je neprihvatljivo otcjepljenje Federacije BiH. U svom kratkom obraćanju novinarima, poručio je Bakiru Izetbegoviću da malo bolje prouči Dejtonski mirovni sporazum, prije nego što u javnost plasira svoje namjere.
Na pitanje novinara da li je i njega iznenadio potez Izetbegovića, Dodik je odgovorio da nije, jer od njega se sve može očekivati.
 
http://balkantajms.com

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare