Published On: Pet, tra 8th, 2022

Dionica Tarčin – Ivan neće biti dovršena u roku

”Iako je prema ugovoru rok za završetak radova kraj svibnja 2022. godine, do toga evidentno neće doći zbog određenih kašnjenja, koja su djelomično izazvana problemima u vezi korona virusa, djelomično manjkom resursa na tržištu i lančanim poskupljenjem građevinskog materijala i usluga, pa se okončanje radova planira za polovinu kolovoza 2022. godine”, rekao je Jasmin Bučo, jedan od direktora BH kompanije Euro-Asfalt.


Naime, na gradilištu u Tarčinu, na inicijativu rukovodstva JP Autoceste FBiH, održan je sastanak direktora sa suradnicima iz JP Autoceste FBiH, predstavnika izvođača radova, firme Euro-Asfalt, podizvođača i nadzora Institut IGH, d.d., IRD Enigineering S.r.l. Sastanku je prisustvovao i premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Foto:  JP Autoceste FBiH  - Dionica Tarčin – Ivan neće biti dovršena u roku

Kako je priopćeno iz JP AutocesteF BiH, razgovaralo se o statusu i neophodnim koracima za dodatno intenziviranje radova na navedenoj dionici kako bi se ubrzalo evidentno kašnjenje i ispoštovao rok za završetak radova.

”Nalazimo se u završnoj fazi radova koji zahtijevaju maksimalan angažman svih sudionika, kako nas iz Autoceste tako i izvođača radova, svih podizvođača i dobavljača materijala. Naš zahtjev kao investitora jeste da se zacrtani rokovi moraju ispoštovati uz napomenu da se sva opravdana produženja moraju detaljno obrazložiti i dokumentirati, te  da se sav posao treba uradi kvalitetno poštujući propisane zahtjeve za kvalitetu izvedenih radova “, naglasio je direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder.

Premijer federacije BiH Fadil Novalić rekao je pak kako na stabilizaciju stanja u oblasti građevinarstva ”značajnije mogu utjecati samo povećan opseg gradnje i pokretanje velikih infrastrukturnih projekata u BiH kakvi su izgradnja autocesta i brzih cesta”.

Foto:  JP Autoceste FBiH  - Dionica Tarčin – Ivan neće biti dovršena u roku

  / Foto:  JP Autoceste FBiH

”Vlada Federacije BiH snažno i odlučno podržava razvojne projekte i novi menedžment Autocesta. Imamo razumijevanje za trenutnu situaciju, tu smo da zajedno pronađemo najoptimalniji način kako bismo ublažili posljedice povećanja cijena te pozitivno završili započeti projekat”, istaknuo je Novalić.

Ukupna dužina dionice Tarčin – Ivan iznosi 6,9 km, a vrijednost investicije je 250.731.165 milijuna KM bez PDV-a.

 Na ovu dionicu se privremeno gradi spojna cesta  a koja će osigurati komunikaciju između magistralne ceste M17 za pravac prema Konjicu i autoceste A1 Sarajevo – Mostar.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kvico
Kvico
2 mjeseci prije

Za ovakve stvari vam nije kriva RS ni Dodik.Gledam propovid nekog hodze u G. Vakufu koji kaze da kod njih nema propalih banki ko u RS ni Aluminiski ko u HB.Da su njihovi politicari posteni i ako ih se proziva da triba tocno navest ko,sta i zasto.E tugo moja.