Published On: Pet, tra 8th, 2022

Sattler smatra da u BiH nema izgleda za brzi dogovor o izbornoj reformi

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johan Sattler ocijenio je kako više nema prostora za pregovore o izmjenama izbornog zakona te zemlje kao i da će se izbori planirani za listopad svakako održati sukladno odredbama zakona koji je trenutačno na snazi.

“Naša želja je bila da imamo poboljšani izborni zakon u smislu borbe protiv korupcije i paketa integriteta. Taj paket poboljšanja integriteta izbornog procesa bi mogao proći parlamentarnu proceduru, za to još ima koji tjedan ali imamo pravnu osnovu koja je primijenjena u prethodnom (izbornom) ciklusu i postoji pravni okvir za provedbu izbora”, kazao je Sattler u intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju OBN.

Građane BiH pozvao je da svakako sudjeluju na izborima za koje se očekuje daće biti zakazani za 2. listopada kako to propisuje postojeći izborni zakon a Središnje izborno povjerenstvo (SIP) te bi izbore trebalo raspisati od 4. svibnja.

Do tada postoji teorijska šansa da se izmijeni izborni zakona no te bi izmjene morale biti usvojene u državnom parlamentu, prenosi Hina.

Sva dosadašnja nastojanja da se taj zakon izmijeni odnosno osigura provedba presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno postojanje diskriminacije građana u izbornom procesu ostala su bez rezultata jer vodeće hrvatske i bošnjačke stranke nisu uspjele postići suglasnost o novom načinu izbora članova Predsjedništva BiH i zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

Komentirajući nagađanja da bi tijekom travnja ipak mogao uslijediti novi pokušaj da se postigne konačni dogovor, Sattler je kazao kako u tome ne vidi logiku nakon što su propali svi slični pokušaji u proteklih desetak mjeseci.

Kazao je kako bi EU rado pozvala političke lidere iz BiH u Bruxelles da tamo eventualno finaliziraju neki dogovor no ne vidi da je on na pomolu.

I čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je kako sada nema smisla pokretati novi krug pregovora.

“Suicidalno je to pokušavati u narednim tjednima”, kazao je Izetbegović za televiziju N1 najavivši kako će se o problemima u hrvatsko-bošnjačkim odnosima razgovarati tek nakon listopadskih izbora.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
9 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tko tekbira - zlo misli :( !

Citat: “… kao i da će se izbori planirani za listopad svakako održati sukladno odredbama zakona koji je trenutačno na snazi…. ”

Germansko fake-ljevičarsko goovance je džaba studiralo slavistiku 🙁 – fino smo mu rekli da NEJMA IZBORA 🙁 – a on opet ponavlja svoje kao Švabo tra-la-la 🙁 🙁 … A možda je i on studirao slavistiku u Travniku 🙁 pa mu ovi naši jezici baš i ne idu kako treba 🙁 – možda čovjek uopće ni ne razumije šta mu cijelo vrijeme pričamo 🙁 …

1 year ago zadnji put uredio Tko tekbira - zlo misli :( !
drZlikovac

Sad ćemo viditi jel Čović prijetio praznom puškom…baš da vidimo hoće li bojkotirati izbore..😁

Phoenix

Preracunao se Covke, nece mu Putin moci da pomogne

Tko tekbira - zlo misli :( !

hajde da vidimo 😉

nisam kriv

Srpsko-sandžački dijalekt i lažno biH državljanstvo !
Kako te nije sram ?

Tko tekbira - zlo misli :( !

Draganče ne smije podržati izbore 😉 – jer ako to pokuša – obećali smo mu da će ostatak života provesti prodavajući svijeće i tespihe u Međugorju 🙁 🙁 🙁 – politiku može zaboraviti 😉 !

Anonimac

Kad vam netko spomene Dr Dragana Čovića polovici od vas treba “saljevati stravu”, a drugoj polovici skoći tlakna 100 plus godine.Upravo to je najbolji dokaz kako su HNS i Dr Dragan Čović na pravom putu.

Anonimac

Satleru, dogovor je nemoguć jer bošnjacima-muslemanima odgovara status Quo i tako su vas namagarčili kao dođu pregovori do finala i kao neki detalj sve pokvari. Muslemani vas samo prave budalama, jer oni pregovore ne žele!

VIVEKANDA

GOSPON SALTER. DAJTE NAM RECITE ZASTO VI IMATE PLATU 20.000 EURA.