Published On: Sub, velj 9th, 2013

ĐILAS: Daćić bi trebao otići

“Trebalo bi da se sam povuče s te pozicije, pa kada se završi istraga, a nema razloga da ne bude brza i efikasna jer su snimci i transkripti tih razgovora u posjedu nadležnih organa, ako je sve ‘čisto’ neka ga i ponovno izaberu za premijera ako hoće. Ali, dok se to ne obavi, ako Dačić ostane premijer, ni vlada na čijem je čelu nema legitimitet “, ocijenio je on.
Đilas je dodao da su izbori jedino demokratsko rješenje i ocijenio da će se oni vrlo uskoro dogoditi.
“Druga je stvar što Zapadu u ovom trenutku odgovara vlada koja će učiniti doslovno sve što se od nje traži oko Kosova”, rekao je on.
Govoreći o tome da je i DS bio u Vladi Srbije s Ivicom Dačićem, iako je Boris Tadić znao za njegove kontakte sa Šarićevim ljudima, Đilas je rekao da je tadašnji predsjednik demokrata i 2008. i 2012. godine bio na jasnom stavu da Dačić ne može biti premijer.
Komentirajući susret predsjednika Tomislava Nikolića i predsjednice Kosova Atifete Jahjaga, rekao je da taj susret ima formalnu težinu i da je dobro da se razgovara i smiruju tenzije, ali da je jasno da taj susret neće doprinijeti istinskoj regionalnoj suradnji.
“Nas ne interesuje s kim Toma razgovara, nas interesuje rezultat tih razgovora. Podrška će uvijek biti tu da se dijalog s Prištinom nastavi i da se dolazi do rješenja, koja će biti prihvatljiva za obje strane, kojima ćemo raditi na boljem životu Srba na KiM , očuvati integritet Srbije i ujedno nastaviti europski put. Bojim se samo da se susreta Nikolića i Jahjaga za pet dana nitko neće sjećati “, rekao je on.
Đilas je najavio da će Izvršni odbor DS-a u četvrtak, 14. veljače, odlučivati o isključenju Vuka Jeremića iz stranke zbog nepoštivanja odluke Glavnog odbora da vrati zastupnički mandat, ali nije želio prejudicirati kakva će odluka biti donesena.