OPASAN SAVEZ: Grčki i njemački neonacisti udružuju snage

Njemački i grčki ekstremni desničari ostvarili su bliske kontakte u Njemačkoj u pokušaju da ojačaju svoj utjecaj i moć u Europi, tvrde njemački dužnosnici, a javlja Business Insider
Vjeruje se da su članovi grčke neonacističke stranke Zlatna zora osnovali ćeliju u južnom njemačkom gradu Nürnbergu s ciljem vrbovanja mladih Grka koji su pohrlili u Njemačku u potrazi za poslom.
Predstavnici grčke zajednice u Njemačkoj su osudili dolazak stranke, također poznate pod imenom Chrysi Avgi, te su pozvali vlasti da stanu na kraj ovoj skupini koja je pokazala svoju nasilnu stranu u Grčkoj te bi mogla pokušati učiniti isto i u Njemačkoj.
Zlatna zora, koja ima 18 mjesta u grčkom parlamentu, opisala je svoj potez na internetskoj stranici kao ‘odgovor grčkih emigranata prljavim hipijima i režimu demokratske diktature u njihovoj domovini’, prenosi Business Insider.
Bavarski ured za zaštitu Ustava je rekao kako ‘pomno prati razvoj situacije’.
Bavarski ured je također rekao kako Zlatna zora ima ‘međunarodnu mrežu kontakata, uključujući kontakte s neonacistima u Bavarskoj. Ovi kontakti se održavaju putem međusobnih posjeta, kao i na sastancima desničarskih ekstremističkih skupina u Europi’. Potvrdili su također da su pripadnici Zlatne zore i skupine ekstremne desnice u Njemačkoj organizirali međusobne posjete, kao i sastanke desničarskih ekstremističkih stranaka izvan Njemačke i Grčke.

Grčka desnica

U Grčkoj Zlatna zora negira da je uspostavila veze s neonacističkim skupinama u Njemačkoj.
‘Sve te priče o neonacistima su glupost’, rekao je glasnogovornik Zlatne zore Ilias Kasidiaris. Ali Kasidiaris, koji postao popularan kada je fizički napao dva ljevičarska parlamentarna zastupnika tijekom TV debate, potvrdio je da je ekstremna desnica osnovala ‘lokalnu podružnicu’ u Njemačkoj.
‘Jednostavno zato što u Njemačkoj postoji velika grčka zajednica i zbog toga je Zlatna zora odlučila osnovati lokalnu organizaciju u Njemačkoj’, kazao je glasnogovornik Zlatne zore.
 
 
 
ReutersPripadnik Zlatne zore‘Grčki emigranti pokazali su masovnu potporu Zlatnoj zori, ne samo u Njemačkoj, već svugdje gdje postoji grčka dijaspora’, dodao je Kasidiaris.
U otvorenom pismu grčka zajednica u Nürnbergu napisala je kako ‘jednoglasno i kategorički osuđuje uspostavu ćelije Zlatne zore’.
‘Rasistički slogani, poruke netolerancije, podjele i strahovi nemaju mjesta u grčkoj zajednici’, stoji u pismu grčke zajednice u Njemačkoj.
Također se dodaje da vjeruju da je Zlatna zora izabrala južni njemački grad zbog svojih povijesnih veza s nacističkom strankom Adolfa Hitlera. Naime, Hitler je odlučio organizirati prosvjede nacističke stranke u ovom gradu zbog njegovih veza sa Svetim Rimskim Carstvom i Nirnberškim zakonima, kojima je Židovima oduzeto njemačko državljanstvo.
‘Pokušaj ove stranke da se veže na povijest ovog grada je bogohuljenje i kao takva je osuđena na neuspjeh’, stoji nadalje u pismu.
Čelnica Federacije grčkih zajednica u Njemačkoj, Sigrid Skarpelis-Sperk, rekla je za britanski Guardian kako njemačke vlasti trebaju pratiti razvoj situacije te pripadnike stranke držati pod kontrolom.
‘Stranka koja je pokazala da je spremna i sposobna posve sama u Grčkoj provesti agresivne napade na ljude tamne kože i strance u stanju je ponašati se na isti način i u Njemačkoj’, dodala je ona.
Oko 380.000 Grka živi u Njemačkoj, i to uglavnom u industrijskom dijelu, premda se vjeruje da su stvarne brojke bliže 900.000. Grubo govoreći, u modernim vremenima oni su došli u tri vala – nakon Drugog svjetskog rata, potom tijekom grčke diktature, kada su mnogi grčki komunisti dobili utočište, osobito u Istočnoj Njemačkoj. Treći val se događa sada, posebno među mladim Grcima koji su u Njemačku došli u potrazi za poslom i u bijegu od nezaposlenosti kod kuće.
Njemačke neonacističke skupine, kao što je bavarski Freies Netz Süd, pratili su političke uspjehe Zlatne zore neko vrijeme, te ih otvoreno preporučuju na svojim web stranicama.
Antinacistička organizacija Nürnberg union nazi stop kaže da će motriti na aktivnosti Zlatne zore u Njemačkoj.
Tijekom proteklih mjeseci Zlatna zora, koja je rasistička i antisemitska, smatra se odgovornom za brojne napade na strance u Grčkoj. Stranka, čiji simbol podsjeća na svastiku, osvojila je čak 18 zastupničkih mjesta na prošlogodišnjim izborima. Njezina popularnost trenutno je oko 12 posto.