Published On: Uto, ožu 26th, 2013

Dijaspora u BiH šalje oko 2 milijarde dolara godišnje

Dijaspora u Bosnu i Hercegovinu šalje gotovo dvije milijarde američkih dolara godišnje, što čini oko 20 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda u BiH. Ovo naše susjede svrstava na 5. mjesto među 20 vodećih zemalja u svijetu prema obimu novčanih doznaka imigranata u odnosu na bruto društveni proizvod.
 
Podatke je u razgovoru za Fenu u javnost iznio Armin Alijagić, predsjednik bh. udruženja Naša perspektiva, čiji je jedan od zadataka i rad s bh. dijasporom. On ističe da se neangažiranjem bh. dijaspore u Bosni i Hercegovini propuštaju mogućnosti značajnog utjecaja na razvoj.  ‘Investicije koje realiziraju članovi zajednice dijaspore su same po sebi specifične jer je dokazano da se realiziraju i u vremenima velike neizvjesnosti i ekonomskog rizika. Iako dijaspora podrazumijeva jednu trećinu tekućeg stanovništva zemlje, razvojni potencijal za ovu grupu i dalje uglavnom ostaje neiskorišten’, naglasio je Alijagić.
Radi usporedbe, on navodi da je novčana pomoć dijaspore u Srbiji činila 13,8 posto bruto društvenog proizvoda u 2006. godini, dok je hrvatska dijaspora iste godine u bruto društvenom proizvodu Hrvatske sudjelovala s tri posto, prenosi Radio Sarajevo.
Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, izvan zemlje živi više od 1.350.000 osoba koje vode porijeklo iz BiH, što u odnosu na broj stanovnika u zemlji predstavlja jednu trećinu njene ukupne populacije.  Ujedinjene nacije (UN) su u svom izvještaju iz 2000. godine procijenile da 175 milijuna osoba – oko tri posto od ukupne populacije na zemlji, živi i radi izvan svoje zemlje rođenja. Zajedno sa svojim potomcima ti imigranati ostaju vezani za svoju zemlju porijekla i čine dijasporu. ‘Globalno gledajući, novčane doznake koje članovi zajednice dijaspore šalju svojim obiteljima i prijateljima uvjerljivo nadmašuju sveukupnu financijsku razvojnu podršku u svijetu’, zaključuje Alijagić.