Published On: Uto, ožu 26th, 2013

Pustite djecu da se igraju u travi i blatu

Igra je najveća dječja radost, međutim, roditelji danas uvelike izbjegavaju puštati djecu da se igraju u prašini i blatu, nego ih radije odvode u zatvorene igraonice. No stručnjaci savjetuju roditeljima da djecu puste van, da se igraju u travi, blatu i prašini, pri čemu ne bi trebali strahovati od bolesti i infekcija.
“Roditelji bi trebali češće puštati djecu da se igraju vani, čak i u blatu, to je sastavni dio prirode i, štoviše, ta je ‘prljavština’ zdrava”, kaže pedijatrica Keya Lahiri, prenose zdravstveni internetski portali. Kako je istaknula, ako roditelji uglavnom djecu puštaju da se igraju na higijenski ispitanim mjestima, ona ne dolaze u dodir s različitim vrstama bakterija, zbog čega njihov imunosni sustav slabi, a to dovodi do astme ili nekih drugih bolesti. S druge strane, izlaganje mikroorganizmima prisutnima u tlu pomaže djece da jačaju imunitet i postaju otpornija. “Pustite djecu da se igraju u blatu umjesto da ih potičete da igraju videoigrice, jer tako će i njihove kognitivne sposobnosti biti bolje, s obzirom na to da neke od bakterija koje se nalaze u tlu pomažu boljoj funkciju mozga”, rekla je dr. Lahiri. Dodala je da igranje u “prljavštini” opušta djecu i popravlja joj raspoloženje.
No nije samo to razlog da dijete pustite da uživa u prirodi. Naime, stručnjaci tvrde da djeca koje više vremena provode igrajući se na otvorenome istodobno i uče kako da štite prirodu. Također, nemojte galamiti na dijete kada dođe prljavo. Pustite ga da uživa i razvija svoju kreativnost igrajući se pijeskom i blatom. Nekada je to bio uobičajen način igranja, zar ne? (M.O.)