DF Sarajevo: Treba promijeniti nazive spornih ulica i u Sarajevu

Kantonalni odbor Demokratske fronte poziva Vladu Kantona Sarajevo i Općinu Centar da po hitnoj proceduri izmijene nazive ulica u Sarajevu koje nose imena po kvislinzima i promotorima kvislinških ideologija.

Smatramo da ličnosti poput Mustafe Busuladžića u historijskom smislu ničim nisu zadužile Sarajevo, da se radi o historijski gledano potpuno marginalnim figurama, koje nikada ne bi dobile ulicu u Sarajevu, da im komunistički režim nije oduzeo život zbog pripadništva ideologiji koja je poslije Drugog svjetskog rata doživjela zaslužen poraz.

Sam Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva BiH, u svojim javnim istupima nigdje nije isticao bilo kakav značaj pomenutog Busuladžića, pa je stoga nejasno u čemu stranke desnog političkog spektra vide ideološku i političku opravdanost toga da Busuladžić uživa status figure koja zaslužuje da ima ulicu u Sarajevu.

Sa druge strane još je nejasnije zbog čega stranke lijevo – liberalne orijentacije, poput Naše stranke danas ne vide problem u tome, a u prošlosti su bile naročito glasne u vezi s tim pitanjem. Naročito je upitan odnos aktuelnog načelnika Općine Centar Srđana Mandića kojemu su građani povjerili načelničku fotelju upravo na tragu takvog raspoloženja, a koje je po svemu sudeći iznevjereno od strane Mandića, prije svega zbog straha od reakcije partnera iz Naroda i pravde. Kako drugačije objasniti činjenicu da je bilo moguće promijeniti naziv ulica u Mostaru, ali ne i u općini Centar gdje vlast čine načelnik i premijer iz Naše stranke.

Međutim, uprkos tome pozivamo načelnika Mandića i premijera Fortu da smognu snage i hrabrosti, odupru se malignom uticaju Naroda i pravde, te naprave taj iskorak, kako bi se u konačnici izmjenom spornih naziva ulica izbila ta vrsta argumenta separatistima i njihovim politikama, koje prečesto upiru prstom u Sarajevo i pred domaćom i pred međunarodnom javnosti – navodi se u saopćenju DF-a.

(DEPO PORTAL/mr)