Published On: Čet, srp 14th, 2022

DF Sarajevo: Treba promijeniti nazive spornih ulica i u Sarajevu

Kantonalni odbor Demokratske fronte poziva Vladu Kantona Sarajevo i Općinu Centar da po hitnoj proceduri izmijene nazive ulica u Sarajevu koje nose imena po kvislinzima i promotorima kvislinških ideologija.

Smatramo da ličnosti poput Mustafe Busuladžića u historijskom smislu ničim nisu zadužile Sarajevo, da se radi o historijski gledano potpuno marginalnim figurama, koje nikada ne bi dobile ulicu u Sarajevu, da im komunistički režim nije oduzeo život zbog pripadništva ideologiji koja je poslije Drugog svjetskog rata doživjela zaslužen poraz.

Sam Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva BiH, u svojim javnim istupima nigdje nije isticao bilo kakav značaj pomenutog Busuladžića, pa je stoga nejasno u čemu stranke desnog političkog spektra vide ideološku i političku opravdanost toga da Busuladžić uživa status figure koja zaslužuje da ima ulicu u Sarajevu.

Sa druge strane još je nejasnije zbog čega stranke lijevo – liberalne orijentacije, poput Naše stranke danas ne vide problem u tome, a u prošlosti su bile naročito glasne u vezi s tim pitanjem. Naročito je upitan odnos aktuelnog načelnika Općine Centar Srđana Mandića kojemu su građani povjerili načelničku fotelju upravo na tragu takvog raspoloženja, a koje je po svemu sudeći iznevjereno od strane Mandića, prije svega zbog straha od reakcije partnera iz Naroda i pravde. Kako drugačije objasniti činjenicu da je bilo moguće promijeniti naziv ulica u Mostaru, ali ne i u općini Centar gdje vlast čine načelnik i premijer iz Naše stranke.

Međutim, uprkos tome pozivamo načelnika Mandića i premijera Fortu da smognu snage i hrabrosti, odupru se malignom uticaju Naroda i pravde, te naprave taj iskorak, kako bi se u konačnici izmjenom spornih naziva ulica izbila ta vrsta argumenta separatistima i njihovim politikama, koje prečesto upiru prstom u Sarajevo i pred domaćom i pred međunarodnom javnosti – navodi se u saopćenju DF-a.

(DEPO PORTAL/mr)

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Džafa
Džafa
24 dana prije

Ma hajte molim vas, čudni su putevi antifashizma.

Diplomat-nesudjeni
Diplomat-nesudjeni
24 dana prije

Nisu u carsiji phicke ko oni u Mostaru.Nedajte svoje najmilije heroje

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Diplomat-nesudjeni
24 dana prije

Dobar humor. Bravo! Sve čestitke!

Gospoja Herself
Gospoja Herself
24 dana prije

Sta se to desilo sa shkootorima, odjednom postase od ushr.asha partizani?! “Od danas daje se na znaje da svak mora oslovljavati dicnog “legitimnog” sa “drug legitimni Dragan”!

Džafa
Džafa
Šta ti kažeš na ovo?  Gospoja Herself
23 dana prije

Di nestade antifashizam pickice, kod Busule, a ?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Gospoja Herself
23 dana prije

Busuledžija je vaš antifashizam usro ?

tofu
tofu
21 dana prije

maknite i rahmetli Tita