Published On: Ned, ruj 28th, 2014

Detalji podrške EU Bosni i Hercegovini: Nema podrške

Europska komisija predstavila je detalje podrške Europske unije reformskim naporima u zemljama Zapadnog Balkana i Turske u sljedećih sedam godina.
Ova sredstva, kako je dogovoreno od strane EU prošle godine, iznose 11 milijardi eura i bit će dostupna kroz novi Instrument za predpristupnu pomoć (IPA II).

Današnja najava daje indikativne podjele sredstava među zemljama i definira prioritetne politike koje će se financirati. Vlasti zemalja koje su u pitanju, bile su uključene u identificiranje ključnih područja koja će imati najviše koristi od pomoći.
Konzultirani su Europski parlament i zemlje članice EU, kao i organizacije civilnog društva, međunarodne organizacija i financijske institucije.

”Ova obnovljena pomoć izuzetno je dobra vijest za regiju proširenja. Ona će pomoći zemljama koje imaju europsku perspektivu za implementaciju reformi koje će izravno utjecati na građane, pomoći im da napreduju na svom putu ka EU i izgraditi mostove suradnje sa susjedima”, izjavio je europski tajnik za proširenje i politiku susjedstva Štefan Feule.

Financijska pomoć ciljat će strateške prioritete za zemlje koje žele da se pridruže EU, kao i jačanje regionalne i teritorijalne suradnje i investicija. Ključna područja uključuju upravu i reformu javne uprave, vladavinu prava i temeljna prava, kao i podršku ekonomskog rasta te konkurentnost.

Financijska pomoć u ovim oblastima bit će usmjerena na podršku reformama nacionalnih sektora koji su namijenjeni specifičnim rezultatima.

Dok će osigurati kontinuitet s bivšom IPA-om, novi instrument predpristupne pomoći, IPA II, funkcionirat će po pojednostavljenim pravilima kako bi se olakšao pristup financiranja za korisnike i kako bi dozvolio da bude više orijentiran rezultatima, fleksibilan i prilagođen specifičnim potrebama.

Temeljno definirani set indikatora i ciljeva dozvolit će precizni nadzor i evaluaciju programa. Nagrade za učinak bit će dodijeljene 2017 i 2020. godine, priopćeno je iz Europske komisije.

”Podaci za Bosnu i Hercegovinu bit će objavljeni u kasnijoj fazi tijekom ove godine zbog nedostatka koordinacionih struktura na razini države”, priopćeno je iz Europske komisije.