Published On: Sun, Sep 28th, 2014

Najopasniji svjetski terorist će biti uhićen čim kroči u BiH

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) najavila je kako će vehabijski vođa Nusret Imamović, kojeg je State Department stavio na listu najopasnijih svjetskih terorista, bit će uhićen čim se pojavi u Bosni i Hercegovini.

Vehabijski vođa i osnivač vehabijskih zajednica u Gornjoj Maoči i Gornjoj Dubnici, koji se nalazi na ratištu u Siriji u SIPA-i je već duže vrijeme pod istragom.

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić kaže SIPA raspolaže informacijama da se od prosinca prošle godine nalazi na sirijskom ratištu.

“Ako se vrati u BiH, SIPA će u suradnji s Tužiteljstvom poduzeti zakonom predviđene mjere. Radi prevencije i dokazivanja kaznenih djela terorizma, stalno prikupljamo obavještajna saznanja o tome”, kazala je Jozić, a prenosi Glas Srpske.

Podsjećamo, Imamovića je State Department stavio na listu deset posebno označenih terorista zbog njegovog angažmana u Siriji. Sva njihova imovina u SAD bit će blokirana, a američkim državljanima zabranjeno je da surađuju s njima i da im pomažu. Imamoviću je centar iz Beča dao zadatak da ujedini sve vehabije iz BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i sa Kosova koji ratuju u Siriji, javlja VL.

Epitet teroriste već dugo prati Nusreta Imamovića, navodi Radio Slobodna Europa. Nekoliko je puta privođen te su ga vlasti BiH sumnjičile za ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, napad na ustavni poredak BiH i izazivanje rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Povezivan je i sa napadom na veleposlanstvo SAD koji je izveo Mevlid Jašarević. Jašarević je upravo iz Gornje Maoče, kojom je rukovodio Imamović, i krenuo u napad.