Published On: Ned, kol 26th, 2018

SURADNIK JADRANKA PRLIĆA, ZORAN PERKOVIĆ: Herceg Bosna i danas postoji i nitko ju ne dovodi u pitanje

Po mišljenju Zorana Perkovića, bivšeg visokopozicioniranog funkcionera HercegBosne, koji danas radi u Ministarstvu vanjskih poslova BIH odluka o formiranju HZ HercegBosne 1991. godine je bila potpuno legitimna i u skladu sa Ustavom Republike BiH. Hrvatska zajednica Herceg Bosna, kazao je Perković i dan danas postoji i  nitko ju ne dovodi u pitanje

Zoran Perković, bivši član Komisije za propise  Republike Herceg Bosne je svjedočeći u odbranu Jadranka Prlića naveo da je odluka o formiranju zajednice BH  Hrvata 1991. godine bila potpuno legitimna i u skladu sa tada važećim ustavnim propisima pošto, po njegovoj ocjeni, “nije sadržavala elemente institucionalne vlasti”.

Perković je početkom rata u BiH radio u Ministarstvu pravosuđa BiH. U svibnju 1992. godine je izašao iz Sarajeva i otišao u Livno gdje je “po ratnom rasporedu” bio zadužen da pomogne uspostavu pravosuđa. Nakon izvjesnog vremena se vraća u Sarajevo gdje saznaje da je izgubio raniji posao, te u prosincu 1992. godine ponovo odlazi u Hercegovinu gdje je imenovan za člana Komisije za propise HZ HB koja 1993-e prerasta u HRHB.

Na sudsko pitanje da li bi po njegovom mišljenju u ovom trenutku osnivanje hrvatske zajednice u BiH po ugledu na onu iz 1991. godine bilo legitimno svjedok je odgovorio potvrdno. “Mi i danas imamo HZ HB u BiH koja se bavi promocijom kulturnih i drugih interesa hrvatskog naroda”, rekao je svjedok i dodao da rad te zajednice u BiH danas niko ne dovodi u pitanje. Suci su primijetili da je HZ HB iz 1991. godine, kako je to navedeno u odluci o osnivanju, pored kulturnih ambicija imala i uspostavu “političke i ekonomske cjeline”.

Svjedok je, dalje, naveo da je HVO (Hrvatsko vijeće obrane) bilo kolektivno tijelo koje je donosilo odluke većinom glasova. Njegov nekadašnji predsjednik Jadranko Prlić je, po Perkoviću, bio samo jedan od članova kolektivnog organa izvršne vlasti. Također tvrdi da HZ HB nije imala jasno definiranu hijerarhiju vlasti pošto su predstavnici općina istovremeno bili i članovi Predsjedništva. To je, po svjedoku, dovelo do situacije u kojoj “svako odgovara svakom”, odnosno “niko-nikom”.

Iskaz gospodina Zorana Perkovića dan je na Haaškom sudu u svojstvu  pomoćnika ministra vanjskih poslova BiH,

Izvor: Haaški sud

Gospodin Perković je danas  savjetnik ambasadora,  u ambasadi  u Beogradu. 

Vezana vijest:

ZORAN PERKOVIĆ: Prlićevo pismo nakon rušenja Starog mosta, odraz “moralne snage” vlade HercegBosne

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare